Ajutoare de la Guvern în urma inundaţiilor din aceste zile. Judeţele din sud vestul ţării printre cele mai afectate (VIDEO)

Data:

Share post:

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru populaţia afectată de inundaţii. Şapte milioane de lei vor fi aprobate de urgenţă, procedurile de acordare a ajutoarelor au fost simplificate.

Executivul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren şi fenomene meteorologice periculoase, în limita sumei de 7 milioane lei. Hotărârea de Guvern a fost adoptată în contextul în care multe gospodării din judeţele Alba, Mehedinţi, Caraş-Severin, Dolj, Olt, Gorj au fost afectate grav de inundaţiile recente.

”Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren şi fenomene meteorologice periculoase, în limita sumei de 7 milioane lei”, arată ministrul într-o postare pe Facebook.

Ministrul Muncii arată că banii provin din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi sunt repartizaţi astfel:

  • câte 10.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75%, inclusiv;
  • câte 7.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50%, inclusiv şi 75%;
  • câte 4.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25%, inclusiv şi 50%
  • câte 2.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%;
  • câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor;
  • 7.500 lei în cazul în care se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, indiferent de numărul victimelor (ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării).

Procedurile de acordare a ajutoarelor au fost simplificate

Potrivit lui Budăi, ”procedurile de acordare a ajutoarelor de urgenţă şi de plată au fost simplificate.

”Astfel, acordarea acestor ajutoare nu mai este condiţionată de completarea unei cereri din partea familiei/persoanei afectate de inundaţii şi nici de efectuarea de anchete sociale. Sumele individuale se stabilesc pe bază de borderouri întocmite de agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială, cu sprijinul comitetelor judeţene/locale pentru situaţii de urgenţă şi pe baza constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului. Borderourile se avizează de primarii localităţilor afectate şi de prefecţi”, afirmă Marius Budăi.

El arată că în ceea ce priveşte plata, aceasta se va efectua pe baza aprobării ministrului muncii şi solidarităţii sociale.

”Hotărârea de Guvern a fost adoptată în contextul în care multe gospodării din judeţele Alba, Mehedinţi, Caraş-Severin, Dolj, Olt, Gorj au fost afectate grav de inundaţiile recente, iar oamenii au rămas fără mijloacele necesare traiului zilnic, un exemplu în acest sens fiind şi localitatea Greceşti din judeţul Dolj, unde zeci de persoane sunt izolate sau au fost evacuate preventiv”, precizează ministrul, potrivit News.ro.

Articole similare

Mașina prefectului de Olt, fără asigurare RCA valabilă. Vehiculul a luat foc în mers

Autoturismul prefectului de Olt Mario De Mezzo, care a fost cuprins de un incendiu, în trafic, vineri dimineață,...

Bărbat ajuns la spital după un accident grav în Olt

Un bărbat a ajuns astăzi la spital în urma unui accident petrecut pe Drumul Național 64, în comuna...

Femeie înjunghiată în parcarea unui centru comercial de soţ. Cei doi sunt în divorţ

O femeie a fost înjunghiată în parcarea unui centru comercial din municipiul Constanţa, iar victima a fost transportată...

A început Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”. Trei zile de distracție, la Slatina (GALERIE FOTO)

Ediţia cu numărul 27 a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii” a început, vineri, la Slatina, cu tradiţionala „Vamă...