Alexandru Rafila: „Ministerul Sănătății are zero competență în centrele rezidențiale” (VIDEO)

Data:

Share post:

Alexandru Rafila a susținut, luni, o conferință de presă privind activitatea Ministerului Sănătății în legătură cu persoanele și pacienții internați în centrele pentru persoane vârstnice. Acesta a precizat că Ministerul Sănătății „nu are o responsabilitate directă” în acest caz.

Rafila susține că legislația trebuie modificată astfel încât „calitatea serviciilor acordate acestor persoane să poată fi verificabilă”, deoarece, în acest moment, se controlează „hârtii”.

„Ministerul Sănătății are zero competență în centrele rezidențiale. Ministerul Sănătății intervine doar în situația în care este nevoie de asistență medicală, cum a fost nevoie în acest caz”, afirmă și Gabriel Diaconu, medic psihiatru și consilierul ministrului Sănătății.

82 de persoane din căminele groazei au fost examinate medical

Potrivit ministrului Sănătății, 82 de persoane internate în aceste centre au fost examinate în ultimele zile, au primit asistență medicală și li s-a corectat tratamentul, în cazurile în care a fost necesar. „Din punct de vedere medical, lucrurile sunt sub control”, spune Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății spune că a organizat echipe medicale împreună cu Spitalul Obregia care a evaluat, în ultimele zile, acești pacienți. Persoanele care au avut nevoie au fost internate în unități medicale.

De asemenea, Rafila spune că se gândește la un proiect pilot pentru ca vârstnicii aflați în astfel de situații să fie cazați și îngrijiți în centre care să fie secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie: „Acești bolnavi au nevoie de asistență medicală și trebuie să ne asigurăm că în centrele unde sunt cazați beneficiază de asistență”. Astfel de secții exterioare ar putea fi funcționale în a doua jumătate a acestui an, susține Rafila.

Având în vedere faptul că Rafila spune că Ministerul Sănătății nu este principalul responsabil în acest caz, ministrul Sănătății a fost întrebat de jurnaliști ce ar trebui să facă ministrul Muncii, Marius Budăi, și dacă se impune o demisie în acest caz: „Nu pot să am astfel de remarci în ceea ce privește ministrul Muncii, cred că fiecare trebuie să își facă treaba acolo unde este”, a fost răspunsul ministrului Sănătății.

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...