Alexandru Rafila: „Ministerul Sănătății are zero competență în centrele rezidențiale” (VIDEO)

Data:

Share post:

Alexandru Rafila a susținut, luni, o conferință de presă privind activitatea Ministerului Sănătății în legătură cu persoanele și pacienții internați în centrele pentru persoane vârstnice. Acesta a precizat că Ministerul Sănătății „nu are o responsabilitate directă” în acest caz.

Rafila susține că legislația trebuie modificată astfel încât „calitatea serviciilor acordate acestor persoane să poată fi verificabilă”, deoarece, în acest moment, se controlează „hârtii”.

„Ministerul Sănătății are zero competență în centrele rezidențiale. Ministerul Sănătății intervine doar în situația în care este nevoie de asistență medicală, cum a fost nevoie în acest caz”, afirmă și Gabriel Diaconu, medic psihiatru și consilierul ministrului Sănătății.

82 de persoane din căminele groazei au fost examinate medical

Potrivit ministrului Sănătății, 82 de persoane internate în aceste centre au fost examinate în ultimele zile, au primit asistență medicală și li s-a corectat tratamentul, în cazurile în care a fost necesar. „Din punct de vedere medical, lucrurile sunt sub control”, spune Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății spune că a organizat echipe medicale împreună cu Spitalul Obregia care a evaluat, în ultimele zile, acești pacienți. Persoanele care au avut nevoie au fost internate în unități medicale.

De asemenea, Rafila spune că se gândește la un proiect pilot pentru ca vârstnicii aflați în astfel de situații să fie cazați și îngrijiți în centre care să fie secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie: „Acești bolnavi au nevoie de asistență medicală și trebuie să ne asigurăm că în centrele unde sunt cazați beneficiază de asistență”. Astfel de secții exterioare ar putea fi funcționale în a doua jumătate a acestui an, susține Rafila.

Având în vedere faptul că Rafila spune că Ministerul Sănătății nu este principalul responsabil în acest caz, ministrul Sănătății a fost întrebat de jurnaliști ce ar trebui să facă ministrul Muncii, Marius Budăi, și dacă se impune o demisie în acest caz: „Nu pot să am astfel de remarci în ceea ce privește ministrul Muncii, cred că fiecare trebuie să își facă treaba acolo unde este”, a fost răspunsul ministrului Sănătății.

Articole similare

Ce este Parlamentul European și ce rol are

Ce este Parlamentul European și ce rol are sunt chestiuni de mare interes în această perioadă. Mai ales...

Ludovic Orban și-a sărbătorit ziua de naștere la Brăila

Liderul Forța Dreptei Ludovic Orban a mărturisit că-l leagă multe amintiri de Orașul Brăila • fostul premier s-a...

Scenariu lansat de Dîncu: Mircea Geoană ar putea ajunge în finala prezidenţială

Liderul social-democrat Vasile Dîncu a afirmat, sâmbătă, în emisiunea Insider electoral de la Prima TV, că secretarul general...

Eduard Hellvig: Guvernarea sau politica de dragul funcţiilor sau a cifrelor este mereu un blestem pentru un partid

Eduard Hellvig a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 149 de ani de liberalism în România. Fostul...