Grupul Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 822 milioane lei, cu 25% mai mică față de T1 2022 când a fost de 1,1 miliarde lei și o pierdere netă de 52 milioane lei în T1 2023, față de pierderea netă de 18 milioane lei în T1 2022.
Potrivit unui comunicat emis vineri, cererea mai scăzută de aluminiu pe piețele internaționale, împreună cu costurile ridicate pentru materiile prime, inclusiv energia, au afectat rezultatele Grupului.
Cu toate acestea, estimările Alro privind redresarea pieței pentru anumite sectoare s-au dovedit corecte, iar producția și vânzările au început să crească în comparație cu T4 2022.
„Primele trei luni ale anului 2023 ne-au găsit într-un nou model de afaceri față de primul trimestru din 2022, deoarece anul trecut am fost nevoiți să luăm măsuri dificile, dar necesare pentru a ne menține activitatea și să închidem temporar trei din cele cinci hale de electroliză. Dar aceste măsuri rapide pe care le-am luat pentru a reduce costurile, susținute și de rezultatele bune ale strategiei noastre de dezvoltare pe termen lung, ne-au ajutat din nou să limităm pierderile și să ne îndeplinim toate obligațiile de afaceri și sociale”,a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație Alro.
El a adăugat: „Programul puternic de investiții pe care l-am implementat în ultimii 20 de ani ne-a ajutat să navigăm pe o piață foarte volatilă a aluminiului și să ne adaptăm producția la schimbările cererii, limitând în același timp impactul costurilor ridicate cu utilitățile. În timp ce piața aluminiului a început să dea ușoare semne de îmbunătățire la sfârșitul primului trimestru, ne vom continua investițiile în tehnologii eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a ne susține în continuare poziția pe piață pe termen lung”.
Analiza financiară și operațională
În T1 2023, prețul aluminiului LME 3M a înregistrat o scădere cu 26%, cotația medie LME 3M in T1 2023 situându-se la 2.435 USD/tonă, în scădere cu 834 USD/tonă, comparativ cu media T1 2022, când a fost 3.269 USD/tonă.
Cu toate acestea, Grupul Alro transmite că s-a adaptat rapid noilor realități, concentrându-se pe reducerea consumurilor specifice și creșterea eficienței energetice. Astfel, și-a continuat investițiile în modernizarea halelor de electroliză folosind tehnologia AP12LE pentru a obține o eficiență energetică ridicată. În primul trimestru al anului 2023, ALRO a modernizat 11 cuve de electroliza, față de cinci în T1 2022. Mai mult, Grupul a continuat și programul său de creștere a capacității Facilității de Eco-Reciclare de la 35.000 la 85.000 de tone pe an și de reducere a consumului de energie.
De asemenea, Grupul și-a continuat strategia de a investi în creșterea producției de aluminiu cu valoare adăugată ridicată.
Filiala sa, Vimetco Extrusion, a pus în funcțiune o nouă presă de extrudare, de ultimă generație, în 2022, crescând astfel vânzările de produse extrudate cu 18% în T1 2023, comparativ cu T1 2022. După o îndelungă perioadă în care cererea de bare a fost slabă, semne de îmbunătățire a cererii au fost înregistrate in T1 2023, ceea ce a dus la o majorare cu 22%, comparativ cu T1 2022. Vânzările de sârmă au fost peste bugetul Grupului, iar producția de benzi a rămas la același nivel ca în primul trimestru din 2022.
Strategia de a investi în tehnologie de ultimă generație care reduce consumurile și crește eficiența energetică a fost recunoscută și la nivel oficial. Grupul a obținut prima certificare în Europa în conformitate cu cea de-a treia versiune a standardului de performanță a Aluminium Stewardship Initiative, confirmând practicile sale de afaceri sustenabile și responsabile.