Aristică Bălan, ciobanul cu licenţă, cutreieră munţii cu aproape 2.500 de oi

Data:

Share post:

A absolvit liceul și are diplomă de licență, dar a preferat să meargă cu oile pe munte. E povestea lui Aristică Bălan, un cioban care are în grijă peste două mii de oi și experiențe de pus într-o carte în ultimii 30 de ani petrecuți în transhumanță.

Ciobanul cu licenţă petrece luni în şir cu oile pe Transalpina. Acolo îi place cel mai mult. Transhumanța e momentul său preferat din an. „Am liceul, facultate de Silvicultură absolvită în Brașov, dar tot cu oile, în mijlocul naturii îmi place cel mai mult. Să dorm în cojoc, sub cerul liber. Am circa 2.500 de oi de care am grijă și aici nu te poți plictisi. M-am întâlnit și cu ursul de multe ori. Am trăit multe, dar nu aș vrea să renunț la asta. Asta îmi place. Îmi plac oile, animalele, natura și munții”, a mărturisit ciobanul.

Bărbatul spune că cei mai buni prieteni ai săi sunt animalele pe care le are pe lângă stână.

„Am făcut transhumanţă la cote mari, am făcut Bărăganul, Banatul. Transhumanţa a fost mama noastră. Munţii ăştia sunt plini cu oi așa că și turiștii au ce vedea: verdeaţă, aer curat, apă rece”, a mai spus Aristică.

Are trei măgari. I-a botezat pe toți și, alături de câini, îi sunt cei mai buni prieteni. Îi cară mâncarea pe timpul zilei, iar el cară medicamentele de prim ajutor pentru oi în caz că se rănesc pe munte. Seara, merge la stână. Iar a doua zi o ia de la capăt. E încântat când opresc turiștii și îl roagă să facă un selfie cu ei. „Opresc turiștii, vin la noi. Se bucură când văd oile, măgarii. Stau să facă poze, să ne filmeze. Sunt mulți străini care vin și fac poze cu noi. Nu înțelegem limba engleză prea bine, dar am înțeles mereu când au venit să facă poze și ne-au spus că avem o țară frumoasă”, a mai mărturisit ciobanul, potrivit Pandurul.ro.

Articole similare

Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele

Prezentul este marcat de două mari războaie, care ar putea duce la un conflict de amploare în lume....

Luptă strânsă la Primăria Sectorului 1. Armand, Tuță și Tudorache, în fruntea sondajelor

După prima săptămână a campaniei electorale, competiția pentru Primăria Sectorului 1 este extrem de intensă, cu trei candidați...

Orban a venit la Târgu-Jiu. Forța Dreptei Gorj are un nou lider

Robert Ștefan Chițu, medic epidemiolog, este noul președinte al partidului  Forța Dreptei Gorj, luându-i locul consilierului județean Gheorghe...

Regi ai romilor luaţi în vizor de Garda de Mediu. Topeau plumb în curte

Două imobile ale autointitulaților regi ai romilor Dorin și Daniel Cioabă au fost controlate de comisarii Gărzii de...