Asigurările obligatorii pentru locuinţe se scumpesc. Care este noul tarif

Data:

Share post:

Asigurările obligatorii pentru locuinţe se scumpesc. Astfel, tariful acestora va ajunge la 130 de lei pe an, faţă de 100 de lei pe an cât era până acum. Decizia a fost luată în urma unei legi adoptată miercuri în Parlament.

Deşi tariful pentru asigurare creşte, despăgubirea maximă în caz de producere a unui dezastru produs de cutremur, inundații sau alunecări de teren rămâne aceeași – 20.000 de euro. Pentru casele din chirpici prețul asigurării obligatorii rămâne același – 50 de lei pe an.

Legea va merge acum spre promulgare la Președinție.

În acest moment, sunt peste 1,98 milioane de locuințe care au asigurarea PAD împotriva celor trei riscuri de dezastre naturale. Trei sferturi dintre acestea sunt în mediul urban. 96% din totalul locuințelor asigurate obligatoriu sunt de tip A.

O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Asigurătorii nu pot încheia o asigurare facultativă a locuinței, fără să fie emisă mai întâi o asigurare obligatorie. Astfel, toți cei care au credite imobiliare la bănci vor trebui să plătească per total o asigurare mai mare.

Cu o lege obligatorie doar cu numele, românii și-au asigurat doar 1 din 5 case la nivel național. Datele oficiale obținute de HotNews.ro arată că lucrurile ar sta și mai prost dacă unii n-ar fi fost forțați să încheie această asigurare când au cumpărat locuința prin credit bancar. Doar 70% dintre asigurările PAD sunt emise voluntar. Restul sunt legate de creditele bancare, potrivit HotNews.

Articole similare

Medic lăsat fără drept de practică după moartea unei adolescente de 15 ani

Un medic de la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Satu Mare a fost exclus din...

Cod galben în Oltenia. Se anunţă averse torenţiale şi grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități însemnate de...

Două redacţii au întrerupt colaborarea cu ziaristul acuzat că a violat o colegă

Acuzaţia de viol făcută de jurnalista Adina Florea la adresa fostului său coleg Răzvan Băltăreţu nu a rămas...

Afacere cu buletine pentru ucraineni denunţată de cei implicaţi. La o adresă ar figura 7.000 de persoane

Situaţie incredibilă în comuna Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani. Aflată la mică distanţă de graniţa cu Ucraina, în...