Asigurările obligatorii pentru locuinţe se scumpesc. Care este noul tarif

Data:

Share post:

Asigurările obligatorii pentru locuinţe se scumpesc. Astfel, tariful acestora va ajunge la 130 de lei pe an, faţă de 100 de lei pe an cât era până acum. Decizia a fost luată în urma unei legi adoptată miercuri în Parlament.

Deşi tariful pentru asigurare creşte, despăgubirea maximă în caz de producere a unui dezastru produs de cutremur, inundații sau alunecări de teren rămâne aceeași – 20.000 de euro. Pentru casele din chirpici prețul asigurării obligatorii rămâne același – 50 de lei pe an.

Legea va merge acum spre promulgare la Președinție.

În acest moment, sunt peste 1,98 milioane de locuințe care au asigurarea PAD împotriva celor trei riscuri de dezastre naturale. Trei sferturi dintre acestea sunt în mediul urban. 96% din totalul locuințelor asigurate obligatoriu sunt de tip A.

O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Asigurătorii nu pot încheia o asigurare facultativă a locuinței, fără să fie emisă mai întâi o asigurare obligatorie. Astfel, toți cei care au credite imobiliare la bănci vor trebui să plătească per total o asigurare mai mare.

Cu o lege obligatorie doar cu numele, românii și-au asigurat doar 1 din 5 case la nivel național. Datele oficiale obținute de HotNews.ro arată că lucrurile ar sta și mai prost dacă unii n-ar fi fost forțați să încheie această asigurare când au cumpărat locuința prin credit bancar. Doar 70% dintre asigurările PAD sunt emise voluntar. Restul sunt legate de creditele bancare, potrivit HotNews.

Articole similare

Simona Halep, lovitură financiară uriașă, în ciuda suspendării

Deși Simona Halep este suspendată pentru patru ani din tenis pentru dopaj, fosta campioană a României nu o...

Piedone va candida la Primăria Capitalei. Un scenariu care le dă fiori lui Nicușor Dan și Gabriela Firea

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a spus că se teme doar de „candidatul PSD, indiferent cine este el, pentru...

De Mezzo vrea competiţie internă pentru desemnarea candidatului la Slatina: În 2016, Marius Bălaşa a luat aproape 3.000 de voturi peste partid

Preşedintele interimar al PNL Slatina, Mario De Mezzo, a declarat în cadrul celei mai recente conferinţe de presă...

Resturi dintr-o mână umană, găsite într-o zonă nelocuită din Argeş, cu muşcături de animale

Resturi dintr-o mână umană au fost găsite într-o zonă nelocuită din Dragoslavele, judeţul Argeş, prezentând urme de muşcături...