Aspartamul, îndulcitorul din unele sucuri şi gume de mestecat, considerat „posibil cancerigen”

Data:

Share post:

Unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori artificiali din lume, urmează să fie inclus în iulie pe lista substanțelor ce pot cauza cancer, conform unor oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății, citați de Reuters.

Mai multe concluzii privind aspartamul vor fi prezentate de JECFA, comitetul OMS privind aditivii alimentari, și de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC). Acestea au evaluat 1.300 de studii referitoare la aspartam, în cadrul analizei sale.

Reuters subliniază că IARC evaluează dacă o anumită substanţă reprezintă un potențial pericol sau nu, fără a lua în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță. Cu toate acestea, hotărâri similare ale agenţiei au stârnit îngrijorarea consumatorilor, au dus la numeroase procese în justiție și au pus presiune pe producători să treacă la alternative mai sigure.

Aspartamul se regăsește și în unele băuturi dietetice 

De exemplu, modificările aduse rețetelor de către gigantul Pepsico demonstrează dificultățile pe care le întâmpină industria atunci când vine vorba de echilibrarea preferințelor în materie de gust cu preocupările legate de sănătate. Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru ca apoi să îl elimine din nou în 2020. Aspartamul se regăsește și în unele băuturi dietetice ale companiei Coca-Coca.

De asemenea, în 2015, IARC a concluzionat că glifosatul este “probabil cancerigen” şi, ani mai târziu, chiar dacă alte organisme au contestat evaluarea, companiile încă resimțeau efectele deciziei. În 2021, compania germană Bayer a fost nevoită să ofere despăgubiri clienților care au susţinut că utilizarea erbicidelor sale pe bază de glifosat ar fi dus la apariţia cancerului.

Aspartamul a fost studiat timp de ani de zile. Un studiu observațional realizat în Franța, anul trecut, la care au participat 100 de mii de adulți, arată că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc de cancer ușor ridicat. Luna trecută, OMS a publicat directive care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori artificiali pentru controlul greutății.

Din 1981 şi până la momentul actual, autoritățile de reglementare au autorizat utilizarea aspartamului la nivel mondial. Marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient.

Articole similare

Valea Oltului BLOCATĂ. Lucrările de defrişare continuă şi în weekend (VIDEO)

Este ziua a şasea a operațiunilor de defrișare pe Valea Oltului (zona Boița – Lazaret). Lucrările continuă și...

Arestat preventiv după ce, băut şi fără permis, s-a răsturnat cu maşina pe un câmp. În urma accidentului, un tânăr a murit

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Băileşti, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile...

Restricţii în trafic, din cauza Codului Roşu de caniculă

Sâmbătă şi duminică, în zilele cu cod roşu de caniculă, CNAIR a instituit restricţii de tonaj pe autostrăzi,...

Incendiu de vegetaţie uscată, la marginea Slatinei, în zona Sărăceşti (VIDEO)

Un incendiu vegetaţie uscată a izbucnit, vineri după-amiază, în Slatina, în zona Sărăceşti. Mai multe autospeciale de pompieri intervin...