Bărbat salvat de la moarte de un poliţist cu prezenţă de spirit

Data:

Share post:

Un bărbat din Muşăteşti a scăpat din ghearele morţii după ce un poliţist cu prezenţă de spirit i-a sărit în ajutor.

Incidentul s-a petrecut ieri. Un polițist din cadrul Secției de Poliţie Rurală Domnești, Postul de Poliție Mușătești, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a observat agitație în zona unui local din Mușătești, iar când a verificat despre ce era vorba, a văzut un bărbat vârstnic care se învinețise la față și se ținea cu mâinile de gât.

Imediat, polițistul, care are cunoștințe pentru acordarea primului ajutor, a recunoscut semnul universal pentru obstrucția căilor aeriene, și a aplicat manevra specifică de salvare de la sufocare – manevra Heimlich. În urma aplicării manevrei, bărbatul în cauză, de aproximativ 70 de ani, a scos bolul alimentar și și-a revenit complet, ulterior nedorind să fie consultat de un echipaj medical și reluându-și deplasarea.

„Reamintim că începând cu septembrie 2022, prin colaborarea cu pompierii SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, polițiștii argeșeni parcurg pregătiri pentru acordarea măsurilor de prim ajutor. Agentul de poliție Alin Ștefan PERȘINARU a parcurs atât pregătirea cu pompierii argeșeni, în cursul lunii februarie 2023, cât și un modul de instruire pentru acordarea suportului vital de bază, în cadrul cursului de inițiere în carieră, parcurs în perioada august-noiembrie 2022, la Centrul de Formare și Perfecționare a Polițiștilor ,,Nicolae Golescu” Slatina.

Îl felicitam pe colegul nostru pentru prezența de spirit și modul în care a acționat, și îi dorim să aibă cât mai multe intervenții reușite”, au transmis reprezentanţii IPJ Argeş.

Sfaturi oferite de oamenii legii

În acest context, poliţiştii recomandă tuturor persoanelor care doresc să ajute, să aibă întotdeauna în vedere câteva reguli privind acordarea primului ajutor:

– când observăm o persoană cu stare de rău, sau căzută, la momentul în care intervenim, trebuie să observăm cu atenție împrejurimile, pentru a nu ne expune unei situații de pericol *(măsuri pentru siguranța salvatorului)*;

– luând contact cu persoana care are nevoie de ajutor, trebuie să evaluăm rapid și cu calm starea acesteia (răni vizibile care ar putea fi agravate în situația în care victima este mișcată, dacă victima respiră prin forțe proprii, dacă victima poate da relații referitor la ce s-a întâmplat);

– solicitarea ajutorului, strigând pentru a atrage alte persoane, respectiv sunând la 112, pentru a transmite detalii despre locul în care ne aflăm și starea victimei, alături de alte elemente utile pentru identificarea locației/clarificarea modului în care persoana poate fi ajutată (în funcție de tipul de leziuni, de eventuale afecțiuni medicale, sau chiar despre modalitatea în care au survenit leziunile – _spre exemplu, electrocutare acidentală/mușcare de câine fără stăpân, etc._).

– până la sosirea unei alte persoane instruite pentru acordarea primului ajutor de bază, care să ne sprijine, sau a unui echipaj medical, ce va acorda primul ajutor medical calificat, vom continua să asistăm persoana.

Situații deosebite, precum aceea a victimelor unui accident de circulație, sunt unele în care nu se recomandă mutarea sau manipularea victimei, iar cu privire la modul în care ar trebui să procedeze o persoană care dorește să ajute, acesta poate primi instrucțiuni de la operatorul 112 specializat ori de la persoane calificate în acordarea măsurilor de prim ajutor.

De asemenea, reamintim posesorilor de permis de conducere că repere privind măsurile de prim ajutor fac parte din aspectele de pregătire teoretică pentru dobândirea permisului de conducere.

Articole similare

Se cere demisia prefectului Ștefan Nicolae după ce a participat la mitingul neautorizat al PNL Slatina

PSD Olt cere demisia noului prefect Ștefan Nicolae, chiar în ziua în care acesta a depus jurământul. Președintele PSD...

Tânăr din Olt în comă după ce a încercat să-şi pună capăt zilelor. S-a aruncat de la etaj

Tragedie în judeţul Olt. Un bărbat, în vârstă de 35 de ani, se zbate între viaţă şi moarte...

Un preot a primit acord pentru a candida din partea AUR la funcţia de primar

​Un preot din Suceava a solicitat și a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru a candida la...

Femeie rănită în urma unui accident grav la Vâlcea

O femeie a ajuns astăzi la spital în urma unui accident grav petrecut în localitatea Călimănești, pe DN7,...