Bugetul pentru anul 2024, aprobat în plenul reunit al Parlamentului

Data:

Share post:

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul viitor. Au votat „pentru” 299 de parlamentari, iar 82 „împotrivă”. De asemenea, Parlamentul a votat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. S-au înregistrat 294 de voturi „pentru” şi 84 de voturi „împotrivă”.

Marţi, comisiile reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil celor două proiecte, iar în plen au avut loc dezbaterile generale. Dezbaterile în plen au durat aproximativ 7 ore, fiind depuse peste 20.400 de amendamente. Dintre acestea, în comisiile de specialitate şi plen au fost admise 962, iar 19.470 respinse.

Potrivit economica.net, la discuţiile din plen, au fost acceptate doar câteva amendamente dintre cele respinse iniţial în comisii, propuse de UDMR şi AUR, care vizează suplimentări de fonduri pentru susţinerea programului pentru învăţarea limbii şi literaturii române şi, respectiv, pentru lucrări de construire/reparaţii la biserici, comunităţile locale.

Protest organizat de AUR

Parlamentarii AUR au protestat de mai multe ori pe parcursul şedinţei, stând în picioare lângă tribună şi afişând pancarte pe care scria: „40% pentru profesori”. La dezbaterea anexei bugetului Educaţiei, aceştia au părăsit şedinţa, liderul AUR, George Simion, anunţând că protestează, astfel, pentru respingerea amendamentelor de majorare a salariilor profesorilor.

Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB, arată proiectul.

Drulă consideră că e vorba de un buget mincinos

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a afirmat miercuri că partidul său a votat împotriva unui buget „mincinos”, construit „pe un dezastru fiscal-bugetar”, cu „venituri supraevaluate şi cheltuieli subestimate”.

„USR a votat astăzi împotriva unui buget mincinos. Este un buget construit pe un dezastru fiscal-bugetar, cu venituri supraevaluate, cheltuieli subestimate. În total, o gaură de cel puţin 40 de miliarde de lei, un al doilea buget după cel care a fost în 2023, pe aceleaşi principii. (…) Singurul lucru care creşte în România este inflaţia şi taxele românilor”, a precizat Drulă.

El a susţinut că premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, „şi-au dat” o ordonanţă de urgenţă prin care „în mod excepţional” în acest an nu trebuie să semneze declaraţia pe propria răspundere că acest buget este conform cu principiile responsabilităţii fiscale.

Marcel Ciolacu spune că buget făcut pentru români

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, după adoptarea bugetului de stat pe 2024, că acesta este „un buget pentru români, nu pentru politicieni” şi a transmis că nu era nevoie de un amendament care să prevadă că nu se vor mări taxele anul viitor, fiind suficient cuvântul său şi al preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă.

„Aş fi dorit foarte mult să avem o dezbatere corectă, dezbatere la comisii, la grupurile parlamentare, atât a celor care au creat această coaliţie, cât şi a celor din opoziţie. Nimeni nu ştie adevărul absolut, dar pornim de la principiul: fiind reprezentanţii românilor în cel mai important forum al democraţiei, că suntem oameni de bună credinţă.

Mi-aş fi dorit să am acest discurs, aceste dezbateri ca între colegi, câteodată ca şi prieteni şi cred că aveam şi eu foarte multe de spus în ceea ce priveşte iresponsabilitatea (…) şi multe altele, dar cu tot respectul instituţiei pe care o reprezentaţi, pentru că nu pot spune că am un respect după atitudinea de ieri din Parlament, sunt cuprins de spiritul sărbătorilor şi o să mă abţin. După manifestările de ieri şi după hăhăielile de astăzi, se pare că încep să cred ceea ce se auzea pe holurile Parlamentului sau pe stradă, faptul că dumneavoastră v-aţi vaccinat de o mie de ori ca să acoperiţi furăciunea lui Voiculescu şi se pare că v-a dăunat foarte mult”, a afirmat Ciolacu, referindu-se la protestele USR şi AUR din plen la dezbaterile dedicate proiectului de buget.

Șoșoacă a acuzat AUR de complicitate cu Guvernul

Senatorul neafiliat Diana Iovanovici-Şoşoacă a acuzat miercuri parlamentarii puterii că au făcut „un aranjament” cu grupul AUR la dezbaterile pe marginea bugetului de stat pe anul viitor, pentru că ar fi avut nevoie de „un teatru ieftin”.

„Ceea ce s-a întâmplat aici a fost un aranjament între grupul AUR, o opoziţie controlată a sistemului, şi sistem – care avea nevoie doar de teatru ieftin”, a spus Şoşoacă, după votul acordat, în plenul Parlamentului, proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2024.

Articole similare

Maşină condusă de un bărbat din Vitomireşti, implicată într-un accident în Vâlcea. Patru persoane rănite

Patru persoane au fost rănite, sâmbătă, după ce un autoturism condus de un bărbat din Vitomireşti, judeţul Olt,...

Mircea Geoană huiduit pe scenă, la Ziua comunei Coloneşti din judeţul Olt

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost huiduit la Coloneşti, în judeţul Olt, unde a participat la...

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...