Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Data:

Share post:

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de lucru beau câte o cafea în cea de-a doua parte a zilei în speranța că se vor remonta și vor avea mai mult spor. Pe de altă parte, este bine de știut că acest ritual are consecințe asupra organismului.

Cafeaua de după-amiază este aproape nelipsită pentru cei care au o viață activă și sunt nevoiți să lucreze mai multe ore pe zi. De regulă, consumatorii preferă o cafea, poate chiar mai multe, dimineața. Înainte de a merge la lucru. Este un obicei împământenit de secole. În obiceiul lucrătorilor parizieni a intrat încă de prin secolele XVII-XVIII. Aceștia își cumpărau, dimineața, cafeaua cu lapte de la comercianții ambulanți care o preparau din zațul pe care îl strângeau de la mesele celor bogați. Pe vremea aceea, cafeaua era o delicatesă pe care nu și-o permiteau decât oamenii înstăriți.

Revenind în zilele noastre, cafeluța de după-amiază a intrat în obiceiul celor care muncesc în a doua parte a zilei. Există și dintre cei care preferă un expresso după cină, considerând că ajută la digestie.

Trebuie știut, însă, că obiceiul de a bea cafea după-amiază poate avea consecințe asupra organismului uman. O spun medicii specialiști în nutriție.

Cafeaua este un stimulent la care apelează cei care se simt obosiți, dar care nu și-au încheiat activitatea. Speră că, astfel, se vor remonta și vor da mai mult randament.

Cafeaua de după-amiază și riscurile sale

Pe de altă parte, atrag atenția experții, cafeluța de după-amiază poate avea consecințe negative asupra somnului și, implicit a sănătății. Din cauza cofeinei, substanța care ne dă energie. Efectele sale se simt în organism mai multe ore, iar acest lucru ne poate afecta odihna de peste noapte.

Cofeina se descompune încet în organism, după mai multe ore de la momentul la care a fost consumată cafeaua. Potrivit Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), timpul de înjumătățire al cofeinei este de aproximativ 4 ore până la 6 ore. Cu alte cuvinte, jumătate din cantitatea de cofeină consumată se află încă în sânge în acest interval.

Drept urmare, medicii recomandă celor care preferă cafeluța de după-amiază să fie atenți cu ora la care beau ultima ceașcă. Aceasta deoarece s-ar putea să le fie mai dificil să se odihnească, conform focus.de.

Articole similare

Medic dat afară de spital după ce o gravidă a murit pe patul de spital

Decizie drastică luată de conducerea celui mai mare spital din Moldova, în cazul medicului ginecolog Mariana Pitrop. La...

Rute de ocolire stabilite după închiderea unui tronson al Drumului Expres Craiova-Piteşti

Traficul rutier se închide, începând de luni, pe porţiunea Drumului Expres Craiova-Piteşti cuprinsă între nodul rutier de la...

Vlad Voiculescu este urmărit de DNA în Dosarul Vaccinurilor

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie....

Bărbaţi arestaţi pentru afaceri cu ploşniţe. Au păcălit zeci de bătrâni

Doi bărbați au fost arestați în Franța, după ce ar fi înșelat persoane în vârstă, determinându-le să plătească...