Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Data:

Share post:

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de lucru beau câte o cafea în cea de-a doua parte a zilei în speranța că se vor remonta și vor avea mai mult spor. Pe de altă parte, este bine de știut că acest ritual are consecințe asupra organismului.

Cafeaua de după-amiază este aproape nelipsită pentru cei care au o viață activă și sunt nevoiți să lucreze mai multe ore pe zi. De regulă, consumatorii preferă o cafea, poate chiar mai multe, dimineața. Înainte de a merge la lucru. Este un obicei împământenit de secole. În obiceiul lucrătorilor parizieni a intrat încă de prin secolele XVII-XVIII. Aceștia își cumpărau, dimineața, cafeaua cu lapte de la comercianții ambulanți care o preparau din zațul pe care îl strângeau de la mesele celor bogați. Pe vremea aceea, cafeaua era o delicatesă pe care nu și-o permiteau decât oamenii înstăriți.

Revenind în zilele noastre, cafeluța de după-amiază a intrat în obiceiul celor care muncesc în a doua parte a zilei. Există și dintre cei care preferă un expresso după cină, considerând că ajută la digestie.

Trebuie știut, însă, că obiceiul de a bea cafea după-amiază poate avea consecințe asupra organismului uman. O spun medicii specialiști în nutriție.

Cafeaua este un stimulent la care apelează cei care se simt obosiți, dar care nu și-au încheiat activitatea. Speră că, astfel, se vor remonta și vor da mai mult randament.

Cafeaua de după-amiază și riscurile sale

Pe de altă parte, atrag atenția experții, cafeluța de după-amiază poate avea consecințe negative asupra somnului și, implicit a sănătății. Din cauza cofeinei, substanța care ne dă energie. Efectele sale se simt în organism mai multe ore, iar acest lucru ne poate afecta odihna de peste noapte.

Cofeina se descompune încet în organism, după mai multe ore de la momentul la care a fost consumată cafeaua. Potrivit Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), timpul de înjumătățire al cofeinei este de aproximativ 4 ore până la 6 ore. Cu alte cuvinte, jumătate din cantitatea de cofeină consumată se află încă în sânge în acest interval.

Drept urmare, medicii recomandă celor care preferă cafeluța de după-amiază să fie atenți cu ora la care beau ultima ceașcă. Aceasta deoarece s-ar putea să le fie mai dificil să se odihnească, conform focus.de.

Articole similare

Valea Oltului BLOCATĂ. Lucrările de defrişare continuă şi în weekend (VIDEO)

Este ziua a şasea a operațiunilor de defrișare pe Valea Oltului (zona Boița – Lazaret). Lucrările continuă și...

Arestat preventiv după ce, băut şi fără permis, s-a răsturnat cu maşina pe un câmp. În urma accidentului, un tânăr a murit

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Băileşti, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile...

Restricţii în trafic, din cauza Codului Roşu de caniculă

Sâmbătă şi duminică, în zilele cu cod roşu de caniculă, CNAIR a instituit restricţii de tonaj pe autostrăzi,...

Incendiu de vegetaţie uscată, la marginea Slatinei, în zona Sărăceşti (VIDEO)

Un incendiu vegetaţie uscată a izbucnit, vineri după-amiază, în Slatina, în zona Sărăceşti. Mai multe autospeciale de pompieri intervin...