Care sunt opțiunile asiguraților Euroins după pronunțarea falimentului. Câţi bani pot lua

Data:

Share post:

Compania de asigurări Euroins a intrat, oficial, în faliment, după o sentinţă a Tribunalului București. Instanţa a pronunțat deschiderea procedurii de faliment în cazul companiei Euroins pe data de 9 iunie.

Potrivit legii, toate polițele emise de companie mai sunt valabile 90 de zile de la data deschiderii procedurii de faliment. Astfel, din 8 septembrie 2023, poliţele de asigurare Euroins încetează de drept, indiferent de termenele de preaviz stabilite conform condițiilor contractuale sau prevăzute de lege.

Potrivit specialiştilor, deținătorii de polițe RCA emise de Euroins au două variante mai departe: pot denunța polița până la data de 8 septembrie și își pot recupera diferența de primă sau pot solicita plata restituirii de primă după data denunțării automate. Totodată, mai există varianta ca lichidatorul să denunțe polițele înainte de 8 septembrie. Denunțarea poliței Euroins până la 8 septembrie Cei care doresc denunțarea poliței până la data de 8 septembrie trebuie să se adreseze asiguratorului Euroins SA printr-o solicitare transmisă la adresa de email: reziliere@euroins.ro

Mai departe, se poate trece la recuperarea diferenței de primă. Pot solicita restituirea diferenței de primă doar asigurații care nu au daune avizate pe polițele de asigurare (nu au fost deschide dosare de daună pe polițele lor). Suma cuvenită reprezintă prima datorată de către asigurătorul debitor, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta ca urmare a încetării contractelor de asigurare. Diferența de primă va fi restituită de către FGA, pe baza unei Cereri de plată restituire primă, disponibilă online, pe site-ul FGA. Dacă solicitați restituirea de primă până la data de 8 Septembrie 2023, trebuie ca, înainte de depunerea cererii de plată la FGA, să denunțați polița de asigurare la Euroins SA.

Puteți denunța polița Euroins începând din 9 septembrie

Cei care doresc să aștepte denunțarea automată a polițelor RCA Euroins, pe 8 septembrie, nu se vor mai adresa companiei, ci direct FGA. Conform legii, asigurații Euroins SA, dupa data de 8 septembrie 2023, se vor putea adresa direct FGA cu o cerere de plată restituire primă pentru a solicita restituirea diferenței de primă pe perioada rămasă neacoperită.

Practic, din moment ce toate polițele încetează de drept la 8 septembrie 2023, nu mai este nevoie să denunțe/prezinte dovada denunțării poliței la asigurător și se adresează direct Fondului, în termenul prevazut de lege. În cazul lor, la ”cuantum sumă”, creditorii de asigurare fie își calculează singuri diferența de primă de restituit, fie menționează textul ”conform calcul FGA”.

Ce sumă puteţi solicita de la Fondul de Garantare

Dacă asiguratul denunță polița la asigurător, va primi de la acesta o informare în care este menționată inclusiv valoarea diferenței de primă care trebuie restituită de FGA, în baza unei cereri. Astfel, asiguratul va completa la ”cuantum sumă”, suma pe care o solicită din disponibilitățile Fondului.

În măsura in care suma nu este specificată/calculată de către petent, acesta are posibilitatea să completeze cu textul ”conform calcul FGA”, urmând ca Fondul, la momentul instrumentării cererii de restituire primă, pe baza datelor din cererea creditorului de asigurare precum și a datelor transmise de asigurător, să calculeze valoarea diferenței de primă de restituit.

Atenţie! Lichidatorul judiciar poate denunța polițele mai devreme

Dacă lichidatorul judiciar denunță polițele înainte de data de 8 septembrie 2023, asigurații vor trebui să încheie polite de asigurare la alți asigurători prezenți pe piața din România, din următoarea zi. De asemenea, își vor putea recupera diferența de primă, prin depunerea cererii de restituire primă direct la FGA, conform Digi24.

Articole similare

Începe sezonul estival la Plaja Olt. Care sunt tarifele

Începând de mâine se dă startul sezonului estival la Plaja Olt. Programul de funcționare va fi de luni...

A fost deschis un spațiu pentru colectarea deșeurilor de medicamente, la Spitalul Județean Slatina

Deșeurile de medicamente rezultate de la populație pot fi predate în locația special amenajată din incinta Spitalului Județean...

Bărbat mort la locul de muncă. A fost lovit de un TIR

Un bărbat de 52 de ani a murit, astăzi, după ce a fost acroşat de un TIR în...

TEST ONLINE | La ce riscuri vă expuneţi în funcţie de cât alcool consumaţi

Institutul Naţional de Statistică organizează în această perioadă Săptămâna Naţională a Testării AUDIT. Astfel, în intervalul 17-23 iunie,...