Care sunt opțiunile asiguraților Euroins după pronunțarea falimentului. Câţi bani pot lua

Data:

Share post:

Compania de asigurări Euroins a intrat, oficial, în faliment, după o sentinţă a Tribunalului București. Instanţa a pronunțat deschiderea procedurii de faliment în cazul companiei Euroins pe data de 9 iunie.

Potrivit legii, toate polițele emise de companie mai sunt valabile 90 de zile de la data deschiderii procedurii de faliment. Astfel, din 8 septembrie 2023, poliţele de asigurare Euroins încetează de drept, indiferent de termenele de preaviz stabilite conform condițiilor contractuale sau prevăzute de lege.

Potrivit specialiştilor, deținătorii de polițe RCA emise de Euroins au două variante mai departe: pot denunța polița până la data de 8 septembrie și își pot recupera diferența de primă sau pot solicita plata restituirii de primă după data denunțării automate. Totodată, mai există varianta ca lichidatorul să denunțe polițele înainte de 8 septembrie. Denunțarea poliței Euroins până la 8 septembrie Cei care doresc denunțarea poliței până la data de 8 septembrie trebuie să se adreseze asiguratorului Euroins SA printr-o solicitare transmisă la adresa de email: reziliere@euroins.ro

Mai departe, se poate trece la recuperarea diferenței de primă. Pot solicita restituirea diferenței de primă doar asigurații care nu au daune avizate pe polițele de asigurare (nu au fost deschide dosare de daună pe polițele lor). Suma cuvenită reprezintă prima datorată de către asigurătorul debitor, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta ca urmare a încetării contractelor de asigurare. Diferența de primă va fi restituită de către FGA, pe baza unei Cereri de plată restituire primă, disponibilă online, pe site-ul FGA. Dacă solicitați restituirea de primă până la data de 8 Septembrie 2023, trebuie ca, înainte de depunerea cererii de plată la FGA, să denunțați polița de asigurare la Euroins SA.

Puteți denunța polița Euroins începând din 9 septembrie

Cei care doresc să aștepte denunțarea automată a polițelor RCA Euroins, pe 8 septembrie, nu se vor mai adresa companiei, ci direct FGA. Conform legii, asigurații Euroins SA, dupa data de 8 septembrie 2023, se vor putea adresa direct FGA cu o cerere de plată restituire primă pentru a solicita restituirea diferenței de primă pe perioada rămasă neacoperită.

Practic, din moment ce toate polițele încetează de drept la 8 septembrie 2023, nu mai este nevoie să denunțe/prezinte dovada denunțării poliței la asigurător și se adresează direct Fondului, în termenul prevazut de lege. În cazul lor, la ”cuantum sumă”, creditorii de asigurare fie își calculează singuri diferența de primă de restituit, fie menționează textul ”conform calcul FGA”.

Ce sumă puteţi solicita de la Fondul de Garantare

Dacă asiguratul denunță polița la asigurător, va primi de la acesta o informare în care este menționată inclusiv valoarea diferenței de primă care trebuie restituită de FGA, în baza unei cereri. Astfel, asiguratul va completa la ”cuantum sumă”, suma pe care o solicită din disponibilitățile Fondului.

În măsura in care suma nu este specificată/calculată de către petent, acesta are posibilitatea să completeze cu textul ”conform calcul FGA”, urmând ca Fondul, la momentul instrumentării cererii de restituire primă, pe baza datelor din cererea creditorului de asigurare precum și a datelor transmise de asigurător, să calculeze valoarea diferenței de primă de restituit.

Atenţie! Lichidatorul judiciar poate denunța polițele mai devreme

Dacă lichidatorul judiciar denunță polițele înainte de data de 8 septembrie 2023, asigurații vor trebui să încheie polite de asigurare la alți asigurători prezenți pe piața din România, din următoarea zi. De asemenea, își vor putea recupera diferența de primă, prin depunerea cererii de restituire primă direct la FGA, conform Digi24.

Articole similare

Vijeliile şi ploile au făcut PRĂPĂD în judeţul Dolj. Pompierii au intervenit

Mai multe gospodării din Dolj au fost inundate în această seară, iar în unele zone au căzut copaci...

Clanul Oacă din Caracal, condamnări la închisoare într-un dosar de camătă şi şantaj

Tribunalul Olt a emis o nouă hotărâre în cazul clanului Oacă din Caracal, într-un dosar în care sunt...

Un şofer băut care a fugit de la locul accidentului pe care l-a provocat, arestat preventiv

Un bărbat în vârstă de 39 de ani, din comuna gorjeană Scoarţa, a fost arestat preventiv după ce...

Ioan Romică Mutu din Târgu Jiu, căutat de poliţie după ce noaptea trecută a înjunghiat un tânăr pe stradă

Poliţiştii din Gorj îl caută pe un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Târgu Jiu, care...