CE Oltenia primește, anul acesta, 90 milioane de euro pentu plata certificatelor de emisii

Data:

Share post:

Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de stat de 90,5 milioane de euro, ca parte a planului de restructurare avizat în trecut de Comisia Europeană, potrivit unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei. Compania a primit până acum granturi de 776 de milioane de euro.

Ajutorul de stat de 453 de milioane de lei (90,5 milioane de euro) este destinat “finanțării achiziției de certificate de gaze cu emisii de efect de seră în anul 2023” potrivit draftului de act normativ. Ajutorul de stat sub formă de granturi pentru finanțarea achiziției de certificate de gaze cu emisii de efect de seră se acordă anual, potrivit planului de restructurare, scrie Economica.

Ministerul Energiei arată că, până la această dată, valoarea totală a granturilor acordate de la buget petru CE Oltenia se ridică la 776 milioane de euro, bani acordați în 2021 și 2022. Cel mai probabil, se va ajunge, în final, la peste un miliard de euro în condițiile în care planul de restructurare vizează acordarea de astfel de ajutoare de la buget, pentru finanțarea achizițiior necesare de certificate de emisii pentru energie produsă până în anul 2025.

CITEȘTE ȘI: Maşină răsturnată pe DN 65, în apropiere de Slatina. Traficul, dat peste cap

Costurile totale de restructurare a CE Oltenia se ridică la 3,94 de miliarde de euro, sumă din care aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat, care includ și sumele primite din Fondul de Modernizare pentru finanțarea noilor proiecte.

Planul de restructurare presupune închiderea treptată a grupurilor pe lignit și realizarea a 8 parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 725MW și a două centrale pe gaz în ciclu combinat de 1.325 MW, la Ișalnița și Turceni.

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deține 9 grupuri energetice, cu o putere instalata de 2595 MW  Principalii acționari sunt Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5 %).

Compania trebuie să cumpere câte un certificat de CO2 pentru fiecare MWh produs din cărbune. Cotația actuala este de circa 90 de euro.

Articole similare

Se fac angajări, la stat. Mai multe posturi scoase la concurs, în Olt

Mai multe instituţii publice din judeţul Olt fac angajări, în această perioadă, pentru cele mai multe dintre posturile...

Bărbat rănit din cauza vântului puternic. Remorca unui camion s-a dezmembrat şi a lovit un TIR

Un bărbat, în vârstă de 56 de ani a fost rănit, marţi, după ce remorca unui camion s-a...

Percheziții la Aeroportul din Otopeni. Sunt vizate contracte de închiriere a unor spații comerciale

Procurorii DNA au descins astăzi la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni. Aceştia anchetează contractele de închiriere a spațiilor...

Schimbări cu privire la pensiile speciale. Comisiile de specialitate din Senat au adoptat mai multe amendamente

Senatorii au dezbătut, marți, în ședințele de specialitate proiectul legilor speciale și amendamentele convenite în Coaliție. Amendamentele propuse...