Insectele au devenit o delicatesă pentru actorii care au interes în răspândirea dezinformărilor împotriva Uniunii Europene. După ce UE a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă, un val de dezinformare a lovit multe state membre, răspândind în mare parte panica nejustificată și acuzând Bruxelles din cele mai rele comploturi.
Cele trei minciuni despre insecte și UE
Din ianuarie, trei narațiuni principale de dezinformare au putut fi identificate în știrile false detectate despre UE și insectele comestibile, arată European Digital Media Observatory (EDMO), după o cercetare efectuată la nivel european:
- prima și, probabil, cea mai răspândită, susțin că cetățenii UE vor mânca insecte chiar și împotriva voinței lor, deoarece insectele vor fi ascunse în produsele fără etichetare corectă;
- a doua, legată de prima în unele teorii ale conspirației, este despre insectele care sunt otrăvitoare și nepotrivite pentru consumul uman;
- a treia – răspândită în special în statele baltice – este legată de dezinformare despre războiul din Ucraina și susține că cetățenii UE sunt obligați să mănânce insecte, deoarece nu au suficientă hrană ca urmare a războiului și a sancțiunilor împotriva împotriva Rusia.
Produsele din insecte sunt sigure
Cele trei minciuni pornesc de la un adevăr: produse care au la bază greieri, sub formă uscată, de pastă sau făină, au fost aprobate de UE spre comercializare, ca ingrediente într-un număr de produse alimentare destinate populației.
Dar, regulile UE sunt foarte stricte în acest domeniu. Astfel, orice aliment este cercetat și evaluat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), înainte să fie disponibil în magazine. Oamenii de știință din cadrul acestei autorități analizează strict pe baza unor dovezi științifice dacă alimentul în cauză este sau nu periculos pentru oameni.
Comisia Europeană a clarificat și faptul că oamenii nu vor fi obligați să consume insecte. Decizia rămâne la latitudinea fiecărui individ.
continuarea, în PRESShub