Cinci inculpaţi în dosarul de corupție din Aeroportul Otopeni

Data:

Share post:

Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au precizat, miercuri, în legătură cu dosarul care vizează activităţi de la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, că, în acest stadiu al anchetei, doar cele cinci persoane anunţate deja au calitatea de inculpat.

Reprezentanţii instituţiei au subliniat că, până în prezent, nu s-a cerut ridicarea imunităţii sau altă încuviinţare faţă de nicio persoană fizică în cazul căreia legea să impună acest lucru.

Reacţia vine după ce în presă au apărut stenograme ale discuţiilor dintre cei implicaţi în dosar, în care au fost menţionate şi numele unor politicieni, precum Marcel Ciolacu, Rareş Bogdan, Sorin Grindeanu.

Potrivit DNA, în 28 martie, în vederea respectării dreptului la apărare, procurorul de caz a predat, pe baza unor procese-verbale, către inculpaţi şi apărătorii lor aleşi a câte unui exemplar din ordonanţele prin care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale. Reprezentanţii DNA au precizat că Direcţia nu a ”diseminat în spaţiul public, nici măcar în format anonimizat, vreun document din dosarul mediatizat” şi că, în acest stadiu al urmăririi penale, doar cele cinci persoane au calitatea de inculpat.

Un director şi trei oameni de afaceri, reţinuţi

Fostul director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) George Alexandru Ivan a fost reţinut, alături de trei oameni de afaceri, într-un dosar de luare de mită şi trafic de influenţă instrumentat de DNA. De asemenea, fostul director al Direcţiei Management Facilităţi Aeroportuare din cadrul CANB a fost plasat sub control judiciar.

Procurorii DNA au anunţat, în 29 martie, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor: George-Alexandru Ivan, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, o persoană fizică, fără calitate specială, pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, o persoană fizică, la data faptelor asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea trafic de influenţă, spălare a banilor şi dare de mită, o persoană fizică, la data faptelor director general al aceleiaşi societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare a banilor, complicitate la dare de mită.

”Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, faţă de inculpatul LIŢOI BOGDAN-ŞERBAN, la data faptei director al Direcţiei Management Facilităţi Aeroportuare din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită”, anunţa DNA.

În ordonanţa de reţinere se arăta că, în perioada 11 ianuarie – 8 noiembrie 2022, persoana fizică fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, cercetat în prezenta cauză) şi de la directorul general al unei alte societăţi comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro şi 1.200.000 de euro).

”În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului transporturilor şi directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi societatea inculpatului care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB şi societatea unde lucrează directorul general”, arătau procurorii.

Potrivit acestora, într-un context asemănător şi pentru acelaşi motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, ”inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăţi comerciale folosinţa unor spaţii comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei”.

De asemenea, în perioada 29 decembrie 2021 – 1 februarie 2023, inculpatul Liţoi Bogdan-Şerban, în calitatea menţionată, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul asociat al unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, suma de  15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziţia de servicii de consultanţă şi asistenţă organizată de CNAB.

”În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăţi comerciale (martor în cauză) la informaţii din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicităţii, respectiv la date din conţinutul unui caiet de sarcini pentru achiziţia de servicii de consultanţă, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiaşi om de afaceri şi modalitatea prin care putea să câştige licitaţia respectivă. A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini”, mai arătau procurorii.

Anterior, procurorii anticorupţie au pus în executare 11 mandate de percheziţie care au vizat domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.

 

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...