Top cu cele mai contaminate fructe și legume. De ce trebuie să ne ferim

Data:

Share post:

Tot mai multe dintre fructele şi legumele pe care le consumăm zilnic sunt puternic contaminate cu pesticide, erbicide și alte substanțe chimice dăunătoare sănătății umane și mediului.

În 2023, rețeaua de activiști americani Environmental Working Group (EWG) a publicat Dirty Dozen, clasamentul în care se regăsesc cele mai contaminate fructe și legume. Ca și anul trecut, căpșunile continuă să conducă lista ”Dirzen Dozen” de fructe și legume care conțin cele mai ridicate niveluri de pesticide, urmate de spanac, broccoli și varză, nectarine, mere și struguri, conform ghidului realizat de EWG.

Broccoli este un aliment foarte bogat în fibre, acizi grași omega 3 și omega 6, calciu și fier. Într-adevăr, cantitatea de fier pe care o furnizează este mai mare decât cea a cărnii. Din păcate, prezența substantelor toxice datorate pesticidelor alterează beneficiile broccoli și verzei, care ocupă locul trei în clasament. Insecticidele neurotoxice interzise, ​​dar încă folosite, sunt principala cauză a contaminării acestor legume de pe listă.

Potrivit publicației Supereva, numeroase studii au demonstrat de fapt că expunerea la pesticide prin consumul de fructe și legume contaminate poate provoca daune grave sănătății. Acesă expunere duce la un risc crescut de a dezvolta boli cronice degenerative, cum ar fi cancerul, diabetul și astmul.

Este important să fim atenți la calitatea produselor pe care le cumpărăm, alegându-le pe cele care sunt organice și cultivate fără utilizarea de substanțe chimice nocive.

În plus, este necesară creșterea gradului de conștientizare a instituțiilor cu privire la subiectul siguranței alimentelor și la necesitatea reducerii utilizării pesticidelor și erbicidelor. Numai așa vom putea să ne protejăm sănătatea și cea a mediului în care trăim, potrivit dcnews.ro.

Lista ”Dirty Dozen” a alimentelor cu cel mai ridicat nivel de contaminare

1. Căpsuni

2. Spanac

3. Varză, Conpidă, Broccoli

4. Piersici

5. Piere

6. Nectarine

7. Mere

8. Struguri

9. Ardei gras și ardei iute

10. Cireșe

Articole similare

Simona Halep, lovitură financiară uriașă, în ciuda suspendării

Deși Simona Halep este suspendată pentru patru ani din tenis pentru dopaj, fosta campioană a României nu o...

Piedone va candida la Primăria Capitalei. Un scenariu care le dă fiori lui Nicușor Dan și Gabriela Firea

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a spus că se teme doar de „candidatul PSD, indiferent cine este el, pentru...

De Mezzo vrea competiţie internă pentru desemnarea candidatului la Slatina: În 2016, Marius Bălaşa a luat aproape 3.000 de voturi peste partid

Preşedintele interimar al PNL Slatina, Mario De Mezzo, a declarat în cadrul celei mai recente conferinţe de presă...

Resturi dintr-o mână umană, găsite într-o zonă nelocuită din Argeş, cu muşcături de animale

Resturi dintr-o mână umană au fost găsite într-o zonă nelocuită din Dragoslavele, judeţul Argeş, prezentând urme de muşcături...