Ciucă și Ciolacu și-au împărțit crizele din România. Unul trebuie să-i împace pe profesori, celălalt, pe CFR-iști

Data:

Share post:

România se confruntă deja cu o criză în Educație, după ce profesorii au intrat în cea de-a opta zi de grevă. Cadrele didactice sunt urmate de angajații din Sănătate și Poliție, în timp ce personalul CFR amenință cu blocarea trenurilor în plin sezon. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis să își împartă crizele și fiecare dintre ei se va ocupa cu gestionarea nemulțumirilor protestatarilor.

Ciucă și Ciolacu și-au împărțit crizele din România

Rotativa guvernamentală a fost amânată din cauza grevei generale din Educație, dar Marcel Ciolacu începe să aibă deja atribuții de premier. Liderul PSD a decis alături de premierul Nicolae Ciucă să își împartă crizele cu care se confruntă România. Președintele Camerei Deputaților va gestiona greva anunțată de CFR, mai ales, pentru că Ministerul Transporturilor se află în portofoliul PSD.

De asemenea, Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, se va ocupa de revendicările personalului din Sănătate. Discuțiile cu angajații din Poliție vor fi conduse tot de social-democrați deoarece majoritatea cerințelor sunt legate de pensiile speciale. PSD a promis că va rezolva această problemă până la finalul sesiunii parlamentare.

Acest lucru înseamnă că PNL prin Nicolae Ciucă va trebui să rezolve problema grevei din învățământ și să poarte negocieri cu lideriii de sindicat. Este important de precizat că în această criză a intervenit și președintele Klaus Iohannis, care a purtat discuții cu sindicatele și care i-a chemat pe liderii coaliției de guvernare la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre revendicările salariale ale cadrelor didactice, potrivit Digi24.ro.

CFR amenință că vor bloca trenurile în plin sezon

Angajații CFR au protestat luni, 29 mai, în fața Ministerului Transporturilor și amenință că vor declanșa o grevă generală. Angajații vor salarii mai mari și creșterea bugetului companiei. Reprezentanții CFR au susținut că legea personalului feroviar prevedea creșterea salariilor de la 1 iulie, dar până în acest moment nu a fost alocat un buget în acest sens.

Salariul mediu net la CFR Călători este de aproape 4.2000 de lei, iar sindicaliștii susțin că este mult prea mic pentru nevoile actuale. Sindicaliștii cer și ca bugetul la CFR Călători și CFR Infrastructură să fie aprobat, dar și o salarizare care să ducă la creșterea eficienței angajaților. În caz contrar, personalul CFR va intra în grevă pe data de 1 iulie, iar activitatea pe șine va fi blocată. Acest lucru va genera un întreg haos în transporturi și mari întârzieri.

Ciucă și Ciolacu și-au împărțit crizele din România. Medicii intră în grevă generală

Sindicatele din Sănătate au cerut salarii mai mari, dar și sporuri. Reprezentanții angajaților din sistemul sanitar au purtat luni, 29 mai, negocieri cu ministrul Marius Budăi, dar la final nu au obținut nimic. Angajații din Sănătate spun că sunt plătiți în funcție de salariul minim din anul 2018 și vor ca grila de salarizare să fie actualizată la nivelul actual.

Salariul minim este de 3.000 de lei, iar sindicaliștii cer ca personalul medical să primească bonusuri, sporuri, iar voucherele de vacanță să fie plătite din bugetul de stat și nu din bugetul instituțiilor în care lucrează. Sindicaliștii au anunțat că greva de avertisment va fi decalată pe data de 8 iunie, dar dacă Guvernul nu le va oferi propuneri concrete, se va ajunge la o grevă generală.

„Scopul acțiunilor de protest nu îl constituie protestele în sine. Nu ne dorim o grevă de dragul grevei. Ne dorim să nu ajungem acolo. S-a schițat deocamdată posibilitatea să nu ajungem acolo, dar continuăm programul așa cum a fost stabilit: prima acțiune va fi mitingul din 8 iunie. Am avut o discuție eficientă care a deschis câteva posibilități către două direcții”, a spus Viorel Rotilă, liderul Federației Solidaritatea Sanitară, la ieșirea de la Ministerul Muncii.

Polițiștii au început deja protestele

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a anunțat, luni, 29 mai, că își va scoate membrii în stradă la proteste. Liderii de sindicat au susținut că „deficitul de personal este nemaiîntâlnit până în prezent în MAI, când, pentru prima dată, în şcolile de agenţi de poliţie, după etapa verificării cunoştinţelor, au rămas 0,57 candidaţi/loc”. Cele 74 de organizații SNPPC din țară au decis în urma consultărilor să organizeze proteste.

Manifestațiile vor avea loc pe data de 6,7 și 8 iunie la sediile MAI și al Ministerului Muncii, între orele 11.00- 14.00. Protestele vor urma să fie extinse la sediul Guvernului și al Comisiei Europene din București. Principalele revendicări ale polițiștilor se referă la aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 pentru întreaga familie ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională începând cu 01.07.2023. De asemenea, sindicatele cer ca Legea 223.2015 din PNRR să fie eliminată.

Articole similare

Cristoiu despre viitorul președinte. Candidatul care a dat peste cap toate calculele

Ion Cristoiu este de părere că Nicolae Ciucă va reuși să crească în sondaje și să obțină cele...

Victor Ponta: PNL riscă totul cu Ciucă, PSD rămâne disciplinat

Victor Ponta a analizat în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii „E adevărat?”, moderată de Ionuț Cristache...

Nicuşor Dan își dorește ca „Dreapta” să propună un proiect pentru o guvernare comună. „Problema nu este numele primului ministru”

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, s-a declarat îngrijorat de faptul că partidele de dreapta nu se coalizează la nivel...

Lista candidaţilor PSD pentru Bucureşti sunt stabilite „în proporţie de 90%”. Surpriză de proporţii: Piedone negociază un post pe lista de senatori a social-democraţilor

Conducerea PSD Bucureşti a stabilit “în proporţie de 90%” listele de pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Printre cei...