Coaliţia a decis cum modifică pensiile speciale. Sporuri eliminate pentru Apărare şi Ordine publică şi impozitare progresivă, printre măsuri

Data:

Share post:

Coaliția de guvernare discută în prezent câteva noi măsuri pentru reforma pensiilor speciale, pentru a ajunge la un consens cu Comisia Europeană, nemulțumită de nivelul insuficient al reformelor aflate în moment în dezbatere în Parlament, conform surselor Economedia.

Potrivit acestora, coaliția ia în calcul impozitarea progresivă a pensiilor speciale, astfel: 0% primii 2.000 lei, 10% până la salariul mediu brut și 15% ce depășește acest prag.

Se ia în calcul de asemenea interzicerea cumulului mai multor pensii speciale, conform surselor.

Totodată, potrivit lor, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile nete din timpul perioadei de activitate.

În cazul pensiilor militare, baza de calcul va scădea semnificativ, prin scoaterea multor sporuri, care până acum contribuiau la stabilirea pensiei. Prin scăderea bazei, se diminuează și valoarea pensiei, dar și pragul venitului net din perioada de activitate, care nu poate fi depășit de pensie.

În plus, pensiile speciale vor fi indexate cu inflația, nu cu salariile în plată, spun sursele.

Aceste propuneri vor fi depuse ca amendamente la proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, aflat în prezent în Senat, unde are termen de adoptare tacită data de 31 martie. În cazul în care aceste amendamente nu sunt depuse la Senat, până la expirarea termenului de adoptare tacită, ele nu mai pot fi depuse la Camera Deputaților, deoarece s-ar încălca principiul bicameralității, iar legea ar putea pica la Curtea Constituțională.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat duminică seara la Prima News că a văzut la liderii coaliţiei determinare să rezolve problema pensiilor speciale astfel încât să nu mai existe nicio pensie mai mare decât salariul, să existe contributivitate, astfel încât toate aceste lucruri să se întâmple, transmite News.ro.

Budăi a fost întrebat câţi pensionari speciali are România.

„Aproximativ 200.000. Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”, a precizat ministrul Muncii.

Întrebat care este efortul financiar pentru aceste pensii speciale, Budăi a răspuns: „0.72% din PIB pentru pensiile militare, 0,1 la sută din PIB pentru cele şase legi”.

continuarea, în economedia.ro

Articole similare

Vijeliile şi ploile au făcut PRĂPĂD în judeţul Dolj. Pompierii au intervenit

Mai multe gospodării din Dolj au fost inundate în această seară, iar în unele zone au căzut copaci...

Clanul Oacă din Caracal, condamnări la închisoare într-un dosar de camătă şi şantaj

Tribunalul Olt a emis o nouă hotărâre în cazul clanului Oacă din Caracal, într-un dosar în care sunt...

Un şofer băut care a fugit de la locul accidentului pe care l-a provocat, arestat preventiv

Un bărbat în vârstă de 39 de ani, din comuna gorjeană Scoarţa, a fost arestat preventiv după ce...

Ioan Romică Mutu din Târgu Jiu, căutat de poliţie după ce noaptea trecută a înjunghiat un tânăr pe stradă

Poliţiştii din Gorj îl caută pe un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Târgu Jiu, care...