Coaliţia a decis cum modifică pensiile speciale. Sporuri eliminate pentru Apărare şi Ordine publică şi impozitare progresivă, printre măsuri

Data:

Share post:

Coaliția de guvernare discută în prezent câteva noi măsuri pentru reforma pensiilor speciale, pentru a ajunge la un consens cu Comisia Europeană, nemulțumită de nivelul insuficient al reformelor aflate în moment în dezbatere în Parlament, conform surselor Economedia.

Potrivit acestora, coaliția ia în calcul impozitarea progresivă a pensiilor speciale, astfel: 0% primii 2.000 lei, 10% până la salariul mediu brut și 15% ce depășește acest prag.

Se ia în calcul de asemenea interzicerea cumulului mai multor pensii speciale, conform surselor.

Totodată, potrivit lor, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile nete din timpul perioadei de activitate.

În cazul pensiilor militare, baza de calcul va scădea semnificativ, prin scoaterea multor sporuri, care până acum contribuiau la stabilirea pensiei. Prin scăderea bazei, se diminuează și valoarea pensiei, dar și pragul venitului net din perioada de activitate, care nu poate fi depășit de pensie.

În plus, pensiile speciale vor fi indexate cu inflația, nu cu salariile în plată, spun sursele.

Aceste propuneri vor fi depuse ca amendamente la proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, aflat în prezent în Senat, unde are termen de adoptare tacită data de 31 martie. În cazul în care aceste amendamente nu sunt depuse la Senat, până la expirarea termenului de adoptare tacită, ele nu mai pot fi depuse la Camera Deputaților, deoarece s-ar încălca principiul bicameralității, iar legea ar putea pica la Curtea Constituțională.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat duminică seara la Prima News că a văzut la liderii coaliţiei determinare să rezolve problema pensiilor speciale astfel încât să nu mai existe nicio pensie mai mare decât salariul, să existe contributivitate, astfel încât toate aceste lucruri să se întâmple, transmite News.ro.

Budăi a fost întrebat câţi pensionari speciali are România.

„Aproximativ 200.000. Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”, a precizat ministrul Muncii.

Întrebat care este efortul financiar pentru aceste pensii speciale, Budăi a răspuns: „0.72% din PIB pentru pensiile militare, 0,1 la sută din PIB pentru cele şase legi”.

continuarea, în economedia.ro

Articole similare

Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele

Prezentul este marcat de două mari războaie, care ar putea duce la un conflict de amploare în lume....

Luptă strânsă la Primăria Sectorului 1. Armand, Tuță și Tudorache, în fruntea sondajelor

După prima săptămână a campaniei electorale, competiția pentru Primăria Sectorului 1 este extrem de intensă, cu trei candidați...

Orban a venit la Târgu-Jiu. Forța Dreptei Gorj are un nou lider

Robert Ștefan Chițu, medic epidemiolog, este noul președinte al partidului  Forța Dreptei Gorj, luându-i locul consilierului județean Gheorghe...

Regi ai romilor luaţi în vizor de Garda de Mediu. Topeau plumb în curte

Două imobile ale autointitulaților regi ai romilor Dorin și Daniel Cioabă au fost controlate de comisarii Gărzii de...