Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Croaţia, unde sunt în vigoare coduri roşu şi portocaliu de furtună, ploi torenţiale şi pericol de inundaţii, în mai multe regiuni. Astfel, ar putea fi afectate transportul rutier şi maritim şi furnizarea electricităţii.
Potrivit MAE, în Republica Croaţia, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, până în 6 august, sunt valabile coduri roşu şi portocaliu de furtună, ploi torenţiale şi pericol de inundaţii, pentru regiunile Gospić, Rijeka, Zagreb, Karlovac, Knin, Split şi Dubrovnik. Autorităţile croate avertizează cu privire la posibilitatea existenţei unor disfuncţionalităţi în transportul rutier şi maritim şi în furnizarea energiei electrice, precum şi la riscul iminent de inundaţii.
Pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic croat: https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat: http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate: http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate: http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă: http://www.ccaa.hr.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei, pot apela numărul european unic de urgenţă 112.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de pernenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet: www.meteoalarm.org, http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.