Consilierii de probaţiune, neplătiţi pentru zilele de protest, cer plata urgentă și integrală a salariului

Data:

Share post:

Consilierii de probațiune au rămas fără bani, după ce li s-au tăiat din salariu zilele în care au fost în grevă de avertisment, tocmai pentru creşterea veniturilor.

Prin intermediul unui comunicat de presă, oamenii arată că în ziua de salariu din data de 09.06.2023, s-au trezit fără bani în cont pentru că au îndrăznit să se revolte împotriva acestor nedreptăți prelungite, deși în toate zilele de grevă și alte forme de protest au muncit cel puțin câte 8 ore (fiind de notorietate că aceștia lucrează mereu peste program, chiar și nopțile, și în weekend-uri).

„Aceasta, după descurajări/intimidări repetate din partea Direcției Naționale de Probațiune (inclusiv prin intermediul unor angajați ai corpului de inspecție), legate de pretinsa ilegalitate a solicitărilor, de tăierea salariilor pe durata grevei şi de condiționarea promovării în grade profesionale”, se arată în comunicatul citat.

Ei mai arată că sunt singura categorie de personal din Ministerul Justiției căreia i-a scăzut salariul în urma aplicării legii unice de salarizare din anul 2018.  Ei transmit că, deşi sunt angajaţi cu studii superioare, mereu trebuie să-și ceară drepturile garantate de lege prin proteste sau instanță. Ei mai reclamă că lucrează în condiții insalubre, cu persoane cu grad mare de risc, dificultate și complexitate, fără pază.

Oamenii se plâng de inechităţile din sistem.

„Totodată, consilierii de probațiune nu beneficiază de un statut conform importanței și riscului muncii lor, actualul statut, Legea nr. 123/2006, fiind demult perimat și în dezacord cu noua legislație penală, care a sporit covârșitor atribuțiile și responsabilitățile acestora! Cu toate că, de mai mulți ani, se lucrează la o formă actualizată de statut, nici acum acesta nu a intrat în vigoare, iar prevederile propuse nu sunt aliniate drepturilor de care beneficiază personalul din altă instituție execuțional-penală (sistemul penitenciar) și nici măcar grefierii din instanțe (pesonal cu studii medii)! Un consilier de probațiune are chiar mai puține zile de concediu, comparativ cu șoferul sau secretara probațiunii, în pofida diferenței majore de riscuri și surmenaj intelectual!

O altă inechitate flagrantă este reprezentată de faptul că, deși consilierii de probațiune sunt singura categorie de personal din sistemul de justiție care a fost îndreptățită de lege și a obținut, prin sentinţe judecătoreşti, recunoașterea salarizării conform valorii sectoriale de referință VRS 605, tot personalul din sistemul de justiție a fost aliniat acestui coeficient, prin salarizare efectivă, mai puţin – singura categorie profesională cu acest drept – consilierii de probațiune. Conform VRS 605, personalul responsabil cu curățenia din instanțe va avea un salariu de 3800 lei, un conducător auto – cca 5000 lei, iar un grefier cu studii medii – de 8000 lei, consilierii de probațiune rămânând la același salariu de cca 3000 lei la debutant, mult mai puțin decât femeia de curățenie”, arată consilierii de probaţiune.

Consilierii de probațiune din mai multe servicii au inițiat un Manifest pentru plata urgentă și integrală a salariului, înaintat atât Ministerului Justiției, cât și Direcției coordonatoare.

 

Articole similare

Amendă de peste 800 de lei pentru o femeie care s-a filmat în timp ce conduce având în braţe copilul în vârstă de nouă...

O femeie din Maramureş s-a filmat în timp ce conduce o maşină avându-l în braţe pe copilul său...

Accident în Râmnicu Vâlcea, o persoană la spital. Trafic rutier dat peste cap

O tânără în vârstă de 27 de ani, din judeţul Sibiu, a ajuns la spital duminică, în urma...

Accident în Argeş, la Albota: Trei maşini implicate (FOTO)

Trei autoturisme au fost implicate într-un accident rutier produs pe drumul naţional DN 65, în localitatea Albota din...

În 2022, în România, erau înregistrate 7.120 de mame minore. Care este judeţul cu cele mai multe 

Peste 7.000 de mame minore erau înregistrate în România în 2022, cele mai multe, peste 400, fiind în...