Conspiraţie demontată. Cutremurul din Turcia NU a fost provocat de undele HAARP

Data:

Share post:

O teorie a conspirației circulă cu viteză pe rețelele de socializare, după seria de cutremure care au devastat luni o parte din Turcia și Siria. Adepții săi susțin că seismele ar fi fost provocate de americani, prin intermediul programului HAARP, pentru a-l pedepsi pe președintele turc Erdogan, pentru că a anunțat, cu o săptămână înainte că se opune aderării Suediei la NATO și pentru că ar fi mai degrabă de partea lui Putin.

Cei care propagă această teorie a conspirației susțin că HAARP creează un fulger care lovește o anumită regiune, iar apoi, prin apăsarea unui buton, în zona fulgerată va începe un cutremur.

CITEŞTE ŞI: Decizia luată de instanţă, în cazul angajatului unei firme de distribuţie din Slatina, care a băgat în propriul buzunar încasări de peste 66.000 lei

Ca de obicei, realitatea este cu totul altta. HAARP este prescurtarea de la High-frequency Active Auroral Research Program. HAARP a fost inițiat ca un program de cercetare ionosferică finanțat în comun de Forțele Aeriene ale SUA, Marina SUA, Universitatea din Alaska Fairbanks și Agenția de Proiecte Avansate de Apărare (DARPA).

Scopul său inițial a fost să analizeze ionosfera și să investigheze potențialul de dezvoltare a tehnologiei de îmbunătățire a ionosferei pentru comunicații radio. Din 2015, este operat de Universitatea din Alaska Fairbanks.

Cea mai importantă unealtă a HAARP este Instrumentul de Cercetare Ionosferică (IRI), o instalație de transmițător de radiofrecvență de mare putere care operează în banda de înaltă frecvență (HF). IRI este folosit pentru a activa temporar o zonă limitată a ionosferei.

Alte instrumente, cum ar fi un radarul VHF și UHF, un magnetometru fluxgate și un magnetometru de inducție, sunt folosite pentru a studia procesele fizice care au loc. Pe scurt, scopul principal al HAARP este cercetarea științifică în partea superioară a atmosferei, numită ionosferă.

Nu este prima dată când această tehnologie este ținta unor teorii ale conspirației. Unele persoane susțin că HAARP poate influența vremea. Oamenii de știință au arătat că nu există dovezi în acest sens, iar controlul asupra vremii este în afara abilităților acestei tehnologii și a oricărei altei invenții de la acest moment.

HAARP nu afectează troposfera sau stratosfera, cele două niveluri ale atmosferei responsabile de vreme.

continuarea în PRESShub

Articole similare

Vijeliile şi ploile au făcut PRĂPĂD în judeţul Dolj. Pompierii au intervenit

Mai multe gospodării din Dolj au fost inundate în această seară, iar în unele zone au căzut copaci...

Clanul Oacă din Caracal, condamnări la închisoare într-un dosar de camătă şi şantaj

Tribunalul Olt a emis o nouă hotărâre în cazul clanului Oacă din Caracal, într-un dosar în care sunt...

Un şofer băut care a fugit de la locul accidentului pe care l-a provocat, arestat preventiv

Un bărbat în vârstă de 39 de ani, din comuna gorjeană Scoarţa, a fost arestat preventiv după ce...

Ioan Romică Mutu din Târgu Jiu, căutat de poliţie după ce noaptea trecută a înjunghiat un tânăr pe stradă

Poliţiştii din Gorj îl caută pe un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Târgu Jiu, care...