Covid-19 nu mai este o urgență globală de sănătate

Data:

Share post:

După trei ani de pandemie şi restricţii, Covid-19 nu mai este o urgență globală de sănătate. Anunţul a fost făcut de Organizația Mondială a Sănătății.

Comitetul de Urgență al Reglementărilor Internaționale de Sănătate al OMS a discutat joi despre pandemie, la cea de-a 15-a reuniune a sa privind Covid-19, iar directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost de acord că declarația de urgență de sănătate publică de interes internațional sau PHEIC ar trebui să se încheie.

„De mai bine de un an, pandemia a fost pe o tendință descendentă. Această tendință a permis celor mai multe țări să revină la viață așa cum o știam înainte de Covid-19. Ieri, comitetul de urgență s-a întrunit pentru a 15-a oară și mi-a recomandat să declar încetarea urgenței de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat acest sfat”, a spus Tedros la o conferință de presă vineri.

Organizația a declarat că focarul de coronavirus este o urgență de sănătate publică de interes internațional (USPII) în ianuarie 2020, cu aproximativ șase săptămâni înainte de a o caracteriza drept o pandemie.

Un USPII creează un acord între țări pentru a respecta recomandările OMS pentru gestionarea situației de urgență. Fiecare țară, la rândul său, își declară propria urgență de sănătate publică – declarații care au greutate legală. Țările le folosesc pentru a organiza resurse și a renunța la reguli pentru a ușura o criză.

10% din populaţia planetei confirmată de Covid-19

Statele Unite ale Americii urmează să lase situația de urgență de sănătate publică din cauza Covid-19 să se încheie pe 11 mai.

Au fost peste 765 de milioane de cazuri confirmate de Covid-19 de la începutul pandemiei, potrivit datelor OMS. Aproape 7 milioane de oameni au murit. Europa a avut cele mai multe cazuri confirmate în general, dar Americile au raportat cele mai multe decese. Aproximativ 1 din 6 decese totale au avut loc în SUA.

Cazurile au atins apogeul în decembrie 2022, când Omicron a măturat globul, lovind în mod deosebit Pacificul de Vest. Dar miliarde de doze de vaccin au fost administrate la nivel global, iar decesele au rămas cu mult sub vârfurile anterioare.

Acum, cazurile și decesele de Covid-19 sunt aproximativ cele mai scăzute din ultimii trei ani. Cu toate acestea, peste 3.500 de oameni au murit în ultima săptămână din aprilie și miliarde rămân nevaccinați

Articole similare

Medic dat afară de spital după ce o gravidă a murit pe patul de spital

Decizie drastică luată de conducerea celui mai mare spital din Moldova, în cazul medicului ginecolog Mariana Pitrop. La...

Rute de ocolire stabilite după închiderea unui tronson al Drumului Expres Craiova-Piteşti

Traficul rutier se închide, începând de luni, pe porţiunea Drumului Expres Craiova-Piteşti cuprinsă între nodul rutier de la...

Vlad Voiculescu este urmărit de DNA în Dosarul Vaccinurilor

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie....

Bărbaţi arestaţi pentru afaceri cu ploşniţe. Au păcălit zeci de bătrâni

Doi bărbați au fost arestați în Franța, după ce ar fi înșelat persoane în vârstă, determinându-le să plătească...