Cresc ratele la bănci pentru sute de mii de români

Data:

Share post:

Ratele românilor care au credite bazate pe indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) vor creşte din nou de la 1 aprilie.

În prezent, se aplică valoarea IRCC aferentă trimestrului 3 din 2022 (perioada iulie-septembrie), de 5,71%. Valoarea de la 1 aprilie va fi de 5,98%. Aceasta va fi a șasea creștere consecutivă înregistrată de IRCC.

În România, în septembrie 2022 existau aproximativ 450.000 de persoane care aveau credite legate de IRCC, potrivit Economica.net. Totodată, având în vedere că în septembrie și la începutul lunii octombrie 2022 ROBOR s-a aflat în jurul valorii de 8%, există mari șanse ca numărul românilor cu credite legate de IRCC să fi crescut.

Cum se calculează IRCC

Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

BNR urmează să publice pe 31 martie (ultima zi lucrătoare a trimestrului) noua valoare IRCC, aferentă trimestrului al patrulea din 2022. Potrivit cursbnr.ro, valoarea este de 5,98%. În perioada octombrie-decembrie 2022, valoarea zilnică maximă a IRCC a fost de 7,06%, în timp ce valoarea minimă a fost de 5,32%.

IRCC a înlocuit ROBOR și s-a aplicat creditelor de consum luate de români după mai 2019. Prima valoare trimestrială comunicată de BNR a fost de 2,36%, aferentă trimestrului al patrulea din 2018. ROBOR la 3 luni a avut astăzi o valoare de 6,85%, în scădere față de ziua precedentă și în linie cu evoluția din ultimele luni.

În prima zi din 2023 când a fost publicat (2 ianuarie), indicele avea o valoare de 7,56% pe an. A urmat o scădere lentă, însă continuă. ROBOR la 6 luni a coborât la nivelul de 7,19% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,56% pe an.

 

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...