Cum afectează psihicul trecerea la ora de iarnă. Ce spun psihologii

Data:

Share post:

Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă poate influența comportamentul oamenilor, generând dificultăți în trezirea dimineața sau în adormirea conform noului orar. Potrivit psihologului Liliana Luca, în primele zile ale acestei tranziții, oamenii pot experimenta irascibilitate, insomnii și oboseală, devenind chiar mai melancolici. Ea arată că capacitatea de adaptare la schimbare este esențială.

Un simptom notabil este dificultatea de a adormi conform noului orar, deoarece corpul nu este încă pregătit pentru somn la acea oră. Acest lucru poate afecta calitatea somnului și poate duce la dificultăți în trezirea dimineața, generând stări de oboseală și somnolență pe parcursul zilei, deoarece ritmul circadian nu s-a adaptat încă la noul orar.

Psihologul Liliana Luca subliniază că aceste schimbări pot afecta nivelurile hormonale, în special secreția de melatonină, care reglează ritmul circadian și facilitează tranziția de la starea de veghe la somn. Recomandă menținerea unui program de somn regulat și evitarea expunerii prelungite la lumină albastră de la ecranele dispozitivelor electronice înainte de culcare.

Liliana Luca evidențiază că, în această perioadă, oamenii pot deveni mai melancolici și pot simți o tendință de a socializa mai puțin, datorită înserării timpurii. Totuși, consideră că această perioadă poate oferi oportunitatea de introspecție și de bucurare a momentelor personale, fiind important să ne adaptăm și să găsim resurse interne pentru a face față schimbărilor.

Pentru a facilita adaptarea la ora de iarnă, recomandă schimbarea treptată a rutinei de somn și crearea unui mediu propice pentru odihnă, cu limitarea expunerii la dispozitive electronice. În cazul dificultăților persistente, Liliana Luca sugerează că este esențial să se apeleze la un specialist pentru a gestiona potențialele probleme legate de somn, potrivit agerpres.ro.

Articole similare

Şofer cu alcoolemie de comă scos din trafic cu poliţia la Slatina

Un bărbat din Slatina s-a ales cu un dosar penal după ce a plecat la plimbare cu maşina...

Medic prins în flagrant în timp ce lua mită de la un pacient. Ancheta o vizează şi pe asistenta doctorului

Un medic şi asistenta sa sunt anchetaţi penal de Direcţia Generală Anticorupţie. Asta după ce medicul, de la Spitalul...

Scandal la Casa de Cultură a Studenţilor din Piteşti. Director, reţinut de poliţişti pentru relaţii cu o minoră

Directorul unei case de cultură din Piteşti, în vârstă de 42 de ani, a fost reţinut de poliţişti...

Tânără de 25 de ani, ucisă de fostul soţ din cauza geloziei

O tânără, în vârstă de doar 25 de ani, a fost ucisă cu mai multe lovituri de topor...