FOCAR de gripă aviară. Zeci de păsări au fost SACRIFICATE

Data:

Share post:

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o pasăre dintr-o gospodărie ce deținea 120 de păsări (40 curci, 45 gâște, 10 rațe, 25 găini) din Ţigăneşti, județul Teleorman.

În urma anunțării suspiciunii, Unitatea Operațională Locală a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Teleorman a intervenit imediat, izolând focarul. O anchetă epidemiologică a dezvăluit că proprietarul gospodăriei a vândut 25 de păsări unui vecin. Conform procedurilor, cele 145 de păsări au fost eutanasiate, iar cadavrele au fost ecarisate prin îngropare împreună cu resturile de furaje și așternuturile contaminate.

După eliminarea cadavrelor și a deșeurilor, gospodăriile au fost dezinfectate, iar Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Teleorman a adoptat măsuri pentru a stinge focarul de gripă aviară. Zone de protecție (3 km) și de supraveghere (10 km) au fost stabilite în jurul focarului, iar restricții privind circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport au fost impuse.

Păsările din zonele afectate sunt monitorizate constant, iar asociația de vânători a fost implicată pentru supravegherea păsărilor sălbatice de-a lungul râului Vedea. Până în prezent, nu au fost semnalate noi suspiciuni de boală.

În județul Teleorman, există 5 exploatații comerciale de găini ouătoare și o exploatație comercială de prepelițe, care au fost notificate și verificate în privința măsurilor de biosecuritate. Notificări au fost trimise și către județele învecinate Giurgiu, Olt, Argeș, Dâmbovița, precum și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală.

Autoritățile asigură că situația este sub control, toate măsurile aplicabile unui focar de gripă aviară au fost luate, iar nu există riscul afectării sănătății publice. Se solicită sprijinul fermierilor și cetățenilor pentru respectarea măsurilor de biosecuritate și raportarea imediată a mortalităților la păsări, astfel încât să se prevină răspândirea bolii pe teritoriul țării.

Articole similare

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...

Bărbat arest după ce ar fi violat-o pe fiica de 13 ani a concubinei sale

Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Sălaj a fost arestat preventiv pentru că ar fi...

Accident cumplit. Un motociclist a murit după ce s-a izbit într-o cisternă

Tragedie pe şosea. Un motociclist, în vârstă de 35 de ani a murit, astăzi, în judeţul Satu Mare, după...