Doi militari din Olt care au bătut un bărbat la o petrecere scapă de dosar, după prescrierea faptelor. Victima a rămas infirmă

Data:

Share post:

Un angajat al Unităţii Militare Caracal şi altul de la UM Ciorogârla au scăpat de dosarul penal în care erau judecaţi după ce au bătut un consătean, lăsându-l infirm, după ce magistraţii Tribunalului Olt au constatat că s-a împlinit termenul de prescripţie.

Un militar de la UM Ciorogârla şi altul de la UM Caracal, ambii din comuna olteană Coteana, au fos trimiși în judecată în ianuarie 2020 după ce, cu trei ani în urmă, aplicaseră o bătaie cruntă unui consătean, până când acestuia din urmă i-a fost perforat timpanul urechii stângi.

Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 13 mai 2017, în jurul orei 20.00, persoana vătămată, însoţit de alţi prieteni, s-a deplasat la locuinţa unui alt consătean pentru o petrecere privată.

Pe perioada şederii lor la petrecere, aceştia au consumat băuturi alcoolice în exces, iar persoana vătămată susţine că a adormit de câteva ori pe o canapea.

Spre dimineaţă, în jurul orei 4.00, victima a fost trezită de două persoane. Unul dintre aceştia a început să-i reproşeze că s-ar fi luat de sora sa, „în sensul că i-ar fi dat o palmă în partea dorsală”.

Ulterior, victima a fost scoasă din casa în care se desfăşura petrecerea, până ce au ajuns în dreptul porţii de acces în curte.

Acolo a fost lovit cu palma şi cu pumnul în zona capului de către unul dintre inculpaţi, ulterior fiind lovit şi de către celălalt.

În cele din urmă, persoana vătămată a reuşit să revină în casă ajutat de prietena sa, s-a dus în grupul sanitar unde a observat că îi curge sânge din urechea stângă.

„Persoana vătămată a depus la dosar Certificatul medico-legal nr. 403/A2/17.05.2017 eliberat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Olt din care rezultă că prezenta leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 14.05.2017 prin lovire cu corp dur şi hiperpresiune la nivelul conductului auditiv extern şi care au necesitat pentru vindecare un număr de 12-14 zile de îngrijiri medicale”, reţine instanţa.

Scăpaţi de prescripţie

După trei ani de la trimiterea în judecată, cei doi agresori au scăpat „basma curată”, instanţa constatând că „s-a împlinit termenul general de prescripţie al răspunderii penale”.

„Instanța retine că in cazul infracțiunilor deduse judecaţii termenul general de prescriptie este de 5 ani si s-au implinit la data mai sus menționată anterior. Urmare a aparitiei celor doua Decizii CCR nr. 297/2018 si 358/2022, instanta suprema retinand ca „dispozitiile art. 155 alin. (1) din Codul penal in forma in vigoare ulterior Deciziei nr. ###/2018 (a carei natura a fost stabilita prin Decizia nr. ###/2022) constituie lege penala mai favorabila, ca efect al inexistentei unui caz de intrerupere a cursului prescriptiei raspunderii penale cu consecinta incidentei exclusiv a termenelor generale de prescriptie prevazute de art. 154 Cod penal”.

În acest sens, judecatorii supremi au motivat aplicarea Deciziilor CCR cu argumentatia potrivit careia normele privind intreruperea cursului prescriptiei sunt norme de drept penal material (substantial) care sunt supuse «din perspectiva aplicarii lor in timp principiului activitatii legii penale prevazut de art. 3 din Codul penal, cu exceptia dispozitiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevazut de art. 15 alin. (2) din Constitutie si art. 5 din Codul penal»”, reţin în încheiere judecătorii Tribunalului Olt.

Inculpaţii sunt obligaţi doar la achitarea în solidar de daune morale, în sumă de 125.000 lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, în 10 zile de la comunicare.

Articole similare

LIVE VIDEO | Noile măsuri fiscale, adoptate astăzi în şedinţa de Guvern. Declaraţiile lui Marcel Ciolacu

Pachetul de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar în anii 2023 și 2024 este aprobat în şedinţa de...

INTERCEPTĂRI în ziua flagrantului. Buzatu nu era interesat de pescuit, ci doar să ridice șpaga: Pescuiesc 5 minute și plec!

Conform referatului DNA de arestare preventivă, Dumitru Buzatu a exercitat presiuni asupra angajaților din Consiliul Județean Vaslui pe...

Croaziera de trei ani: 148 de țări, 380 de destinații, șapte continente!

Ați visat vreodată să lăsați totul baltă și să plecați în lume? Sună bine, nu? Ocolul Pământului în...

Ruleta online: regina jocurilor de noroc îți dă întâlnire în mediul virtual

O roată cu 37 sau 38 de numere, o masă acoperită cu catifea verde pe care sunt scrise...