Doi militari din Olt care au bătut un bărbat la o petrecere scapă de dosar, după prescrierea faptelor. Victima a rămas infirmă

Data:

Share post:

Un angajat al Unităţii Militare Caracal şi altul de la UM Ciorogârla au scăpat de dosarul penal în care erau judecaţi după ce au bătut un consătean, lăsându-l infirm, după ce magistraţii Tribunalului Olt au constatat că s-a împlinit termenul de prescripţie.

Un militar de la UM Ciorogârla şi altul de la UM Caracal, ambii din comuna olteană Coteana, au fos trimiși în judecată în ianuarie 2020 după ce, cu trei ani în urmă, aplicaseră o bătaie cruntă unui consătean, până când acestuia din urmă i-a fost perforat timpanul urechii stângi.

Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 13 mai 2017, în jurul orei 20.00, persoana vătămată, însoţit de alţi prieteni, s-a deplasat la locuinţa unui alt consătean pentru o petrecere privată.

Pe perioada şederii lor la petrecere, aceştia au consumat băuturi alcoolice în exces, iar persoana vătămată susţine că a adormit de câteva ori pe o canapea.

Spre dimineaţă, în jurul orei 4.00, victima a fost trezită de două persoane. Unul dintre aceştia a început să-i reproşeze că s-ar fi luat de sora sa, „în sensul că i-ar fi dat o palmă în partea dorsală”.

Ulterior, victima a fost scoasă din casa în care se desfăşura petrecerea, până ce au ajuns în dreptul porţii de acces în curte.

Acolo a fost lovit cu palma şi cu pumnul în zona capului de către unul dintre inculpaţi, ulterior fiind lovit şi de către celălalt.

În cele din urmă, persoana vătămată a reuşit să revină în casă ajutat de prietena sa, s-a dus în grupul sanitar unde a observat că îi curge sânge din urechea stângă.

„Persoana vătămată a depus la dosar Certificatul medico-legal nr. 403/A2/17.05.2017 eliberat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Olt din care rezultă că prezenta leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 14.05.2017 prin lovire cu corp dur şi hiperpresiune la nivelul conductului auditiv extern şi care au necesitat pentru vindecare un număr de 12-14 zile de îngrijiri medicale”, reţine instanţa.

Scăpaţi de prescripţie

După trei ani de la trimiterea în judecată, cei doi agresori au scăpat „basma curată”, instanţa constatând că „s-a împlinit termenul general de prescripţie al răspunderii penale”.

„Instanța retine că in cazul infracțiunilor deduse judecaţii termenul general de prescriptie este de 5 ani si s-au implinit la data mai sus menționată anterior. Urmare a aparitiei celor doua Decizii CCR nr. 297/2018 si 358/2022, instanta suprema retinand ca „dispozitiile art. 155 alin. (1) din Codul penal in forma in vigoare ulterior Deciziei nr. ###/2018 (a carei natura a fost stabilita prin Decizia nr. ###/2022) constituie lege penala mai favorabila, ca efect al inexistentei unui caz de intrerupere a cursului prescriptiei raspunderii penale cu consecinta incidentei exclusiv a termenelor generale de prescriptie prevazute de art. 154 Cod penal”.

În acest sens, judecatorii supremi au motivat aplicarea Deciziilor CCR cu argumentatia potrivit careia normele privind intreruperea cursului prescriptiei sunt norme de drept penal material (substantial) care sunt supuse «din perspectiva aplicarii lor in timp principiului activitatii legii penale prevazut de art. 3 din Codul penal, cu exceptia dispozitiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevazut de art. 15 alin. (2) din Constitutie si art. 5 din Codul penal»”, reţin în încheiere judecătorii Tribunalului Olt.

Inculpaţii sunt obligaţi doar la achitarea în solidar de daune morale, în sumă de 125.000 lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, în 10 zile de la comunicare.

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...