Dosare penale din cauza unor produse de ceramică. Sute de obiecte importate erau vândute ca fiind produse la Horezu

Data:

Share post:

Poliţiştii din Vâlcea au deschis şapte dosare penale în urma unor controale desfăşurate la comercianţii din localitatea Horezu, care pretind că vând celebra ceramică realizată de artizanii locali. Asta deoarece oamenii legii au descoperit sute de obiecte cotrafăcute, dar şi  zeci de mii de euro cash, cu privire la care deţinătorii nu aveau documente justificative. 

Poliţiştii au ridicat sute de astfel de obiecte făcute nu manual şi nu în acea zonă, dar inscripţionate ca fiind ceramică de Horezu. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că nu s-a stabilit încă provenienţa întregii cantităţi de produse contrafăcute, dar că unele dintre acestea au fost fabricate în Bulgaria.

„Au fost verificaţi 10 operatori economici, ce îşi desfăşoară activitatea în oraşul Horezu, al căror obiect principal de activitate îl reprezintă comerţul cu amănuntul al produselor din ceramică, specifice zonei respective. Pentru neregulile constatate au fost întocmite 7 dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii prev de art. 102 alin. 1 lit. b din Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, constând în punerea în circulatie a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marca înregistrată. Au fost identificate şi ridicate un număr de 411 de produse contrafăcute, respectiv oale, farfurii, ulcioare, ceasuri, castroane, căni, în valoare de 6.600 lei”, se arată într-o informare dată publicităţii joi de Poliţia judeţeană Vâlcea, citată de News.ro.

Zeci de mii de euro confiscaţi

În plus, poliţiştii au aplicat două sancţiuni contravenţionale în valoare de 21.500 lei, fiind confiscată suma de 1919 lei, reprezentând încasări nefiscalizate.

„Totodată, a fost indisponibilizată suma de 58.000 de euro, sumă ce a fost identificată în numerar, în unitatea de vânzare fără documente justificative”, precizează sursa citată.
Încă din urmă cu zece ani meşterii din zona Horezu atrăgeau atenţia că vânzătorii de suveniruri expun produse făcute în China sau în Bulgaria sub formă de produse locale de artizanat.

Ceramica de Horezu a fost inclusă în anul 2012 de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial, potrivit News.ro.

Articole similare

Amendă de peste 800 de lei pentru o femeie care s-a filmat în timp ce conduce având în braţe copilul în vârstă de nouă...

O femeie din Maramureş s-a filmat în timp ce conduce o maşină avându-l în braţe pe copilul său...

Accident în Râmnicu Vâlcea, o persoană la spital. Trafic rutier dat peste cap

O tânără în vârstă de 27 de ani, din judeţul Sibiu, a ajuns la spital duminică, în urma...

Accident în Argeş, la Albota: Trei maşini implicate (FOTO)

Trei autoturisme au fost implicate într-un accident rutier produs pe drumul naţional DN 65, în localitatea Albota din...

În 2022, în România, erau înregistrate 7.120 de mame minore. Care este judeţul cu cele mai multe 

Peste 7.000 de mame minore erau înregistrate în România în 2022, cele mai multe, peste 400, fiind în...