Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a luat o decizie crucială

Data:

Share post:

La un milimetru de un război nuclear. Nu este descrierea plastică a situație mondiale actuale, una extrem de complicată, ci concluzie unui eveniment care putea marca omenire. Există un episopd petrecut în urmă cu 41 de ani, în plin Război Rece. Relațiile dintre SUA și URSS erau la cote paroxistice. Iar erou avea să fie un om care a rămas puțin cunoscut marelui public. Stanislav Petrov s-a născut la Valdivostok, în 1939 și a murit la Friazino, în apropiere de Moscova, în 2017. Avea să joace un rol fundamental în istoria omenirii. Un rol despre care s-a aflat după mulți ani, după căderea Cortinei de Fier.

La un pas distanță de un război nuclear în 1983 

În calitate de locotenent-colonel în cadrul Forțelor sovietice de apărare aeriană, Stanislav Petrov se afla la datorie în ziua de 26 septembrie 1983. Atunci când sistemul de avertizare prin satelit, pe care îl monitoriza, a detectat ceea ce păreau a fi cinci rachete balistice intercontinentale americane cu arme nucleare. Care se apropiau de diverse ținde ale vastului URSS. Petrov s-a aflat în fața unei alegere cruciale pentru el și pentru întreaga omenire.

război nuclear

Trebuia să trateze avertismentul ca pe o alarmă falsă sau să-și alerteze superiorii, care probabil ar fi lansat un contraatac fulgerător. Petrov a optat pentru alarma falsă, explicând mai târziu că, dacă Statele Unite ar fi vrut cu adevărat să înceapă un război nuclear, ar fi făcut-o cu mai mult de cinci rachete. El a avut dreptate. Sateliții au confundat reflexia soarelui pe nori cu rachetele intercontinentale.

Un incident ținut secret mult timp

Decizia lui Petrov a fost cu atât mai importantă cu cât a avut loc într-o perioadă deosebit de tensionată, la scurt timp după ce Uniunea Sovietică doborâse un avion de linie civil coreean, care trecuse pe deasupra teritoriului său, ucigând toți cei 269 de pasageri și membri ai echipajului.

Dar, în loc să fie lăudat, Petrov a fost mustrat pentru reacția presupus defectuoasă, într-un moment-cheie. Oficialii sovietici au păstrat incidentul sub tăcere. Și secret a rămas mult după prăbușirea Uniunii Sovietice.

În ultimii aniai vieții, lui Petrov i s-a recunoscut decizia extrem de importantă. A fost lăudat la nivel internațional și a primit în 2013 Premiul Dresda pentru Pace. I-a mai fost decernat și un premiu, în 2006, din partea Asociației Cetățenilor Lumii. Un documentar din 2014, „The Man Who Saved the World” (Omul care a salvat lumea), a relatat povestea sa, care putea schimba dramatic soarta omenirii.

Articole similare

Investiție de 29 milioane lei pentru tratamentul pacienților cu accidente vasculare cerebrale la Spitalul Județean Slatina

Consiliul Județean Olt a aprobat un proiect de 29,1 milioane lei pentru dotarea Spitalului Județean Slatina cu echipamente...

Energie verde pentru Spitalul Schitu, cu un parc solar ce va acoperi mare parte din consum

Parcul fotovoltaic de 390 kW, pe care CJ Olt în construieşte pentru Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, va...

Miruna luptă pentru viață. Are nevoie de bani pentru tratament în Germania:”E ultima mea şansă să trăiesc”

Miruna Tache, o tânără de 29 de ani, luptă cu o formă agresivă de cancer cerebral care i-a...

Conflict între Nicușor Dan și Ilie Bolojan privind majorarea TVA

Cu o zi înainte de anunțarea oficială a noului prim-ministru, surse din conducerea coaliției au semnalat existența unor...