Fermierii români ar putea asigura legume autohtone, tot timpul anului. Ce vrea să modifice ministrul Agriculturii

Data:

Share post:

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat duminică, la Slatina, că intenţionează să modifice Programul de susţinere a creşterii legumelor în spaţiile protejate astfel încât fermierii autohtoni să poată să furnizeze legume româneşti, pe tot parcursul anului.

Ministrul a afirmat că fermierii vor avea posibilitatea să-şi achiziţioneze cu bani de la Guvern instalaţii de încălzire a solariilor.

„Prin Programul Naţional Strategic pe care Ministerul Agriculturii urmează să îl lanseze, partea de legumicultură va avea prioritate atât în accesarea de fonduri europene, cât şi să le dăm posibiltatea fermierilor români să-şi încălzească solariile pentru ca tot timpul anului să avem fructe şi legume româneşti în pieţele şi magazinele din România. Vom încerca să dotăm serele şi solariile cu aceste instalaţii de încălzit, iar subvenţia ar trebui regândită să nu fie numai pe tomate ci pe mai multe legume româneşti”, a afirmat Barbu.

De asemenea, Florin Barbu a asigurat că în acest an, la rectificarea bugetară, se vor asigura fonduri pentru Cliclul 2 din Programul „Tomata”.

„La rectificarea bugetară, o să am o discuţie cu domnul Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, pentru a suplimenta şi pentru Ciclul 2 Tomata. La ciclul 1 sunt depuse 23.000 de cereri. Trebuie aşadar o suplimentare a bugetului de stat şi în luna iulie. Bugetul a fost estimat pe 17.000 de cereri şi, în momentul de faţă, sunt depuse 23.000. Sperăm ca toţi fermierii să aducă documentele justificative şi să-şi primească subvenţiile. Vreau să deschid Ciclul 2 şi sunt sigur că vom găsi resursele financiare în Guvern să putem face acest lucru”, a mai declarat Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii s-a referit şi la Ordonanţa scăderii preţurilor la legumele de bază, asigurând vom vedea ieftiniri la raft, începând cu 1 august.

„Ordonanţa privind scăderea preţurilor la raft a fost foarte grea. Am încercat să creez o schemă economică, am avut un dialog permanent cu procesatorii şi cu cei din retail. Am negociat aproap 24 de ore, împreună cu procesatorii şi retailerii. Prin limitarea adaosului comercial, sunt sigur că preţurile vor fi temperate la raft, începând cu 1 august, şi mai mult decât atât, ele vor scădea. Am ales să fie un act juridic, astfel încât toată lumea să respecte acest mecanism”, a declarat Florin Barbu.

 

Articole similare

Se cere demisia prefectului Ștefan Nicolae după ce a participat la mitingul neautorizat al PNL Slatina

PSD Olt cere demisia noului prefect Ștefan Nicolae, chiar în ziua în care acesta a depus jurământul. Președintele PSD...

Tânăr din Olt în comă după ce a încercat să-şi pună capăt zilelor. S-a aruncat de la etaj

Tragedie în judeţul Olt. Un bărbat, în vârstă de 35 de ani, se zbate între viaţă şi moarte...

Un preot a primit acord pentru a candida din partea AUR la funcţia de primar

​Un preot din Suceava a solicitat și a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru a candida la...

Femeie rănită în urma unui accident grav la Vâlcea

O femeie a ajuns astăzi la spital în urma unui accident grav petrecut în localitatea Călimănești, pe DN7,...