Finlanda, primită oficial în NATO

Data:

Share post:

Finlanda renunţă la neutralitatea sa istorică şi intră de azi oficial în NATO, astfel că politica Rusiei de a slăbi alianţa la graniţele sale are deocamdată efect contrar.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Finlanda va fi primită oficial în Alianța Nord-Atlantică marțea aceasta, relatează Reuters. „Această mutare va oferi mai multă siguranță Finlandei, iar Suedia va fi mai în siguranță ca urmare a mutării Finlandei”, a declarat șeful NATO.

Anunțul făcut de Stoltenberg vine după ce acesta a afirmat vinerea trecută că Finlanda va fi primită în NATO în decurs de câteva zile.

Finlanda va fi primită oficial în NATO în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai alianței ce va avea loc între 4 și 5 aprilie la Bruxelles. Finlanda şi Suedia au solicitat încă din primăvara anului trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.

Suedia rămâne în stand-by

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a vecinei acesteia, Suedia. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa „teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt. Incendierea unui exemplar din Coran de către un extremist în capitala suedeză, în luna ianuarie, a condus la suspendarea convorbirilor între Ankara, Helsinki şi Stockholm.

Ulterior, şeful statului turc a lăsat să se înţeleagă că Turcia este pregătită să ratifice separat aderarea Finlandei, cu toate că iniţial cele două ţări nordice doreau să avanseze „umăr la umăr” în procesul de integrare euroatlantică.

Ungaria se opune și ea intrării Suediei în alianță, cerând Stockholm-ului garanții că politicienii săi nu vor mai critica public politicile Budapestei pe diferite subiecte.

Reacţia Rusiei

Alexandr Grușko, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a oferit ieri prima reacție a Moscovei față de anunțul făcut de NATO că Finlanda va fi primită în Alianța Nord-Atlantică peste o zi, relatează Reuters.

Oficialul rus a declarat ieri după-amiaza că Rusia își va întări capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest ca răspuns la intrarea țării nordice în NATO.

„O parte din măsuri au fost deja anunțate. Ne vom consolida potențialul militar în direcția vest și nord-vest. În cazul în care forțele și echipamentele altor țări ale NATO vor fi staționate în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară a Rusiei”, a declarat adjunctul lui Serghei Lavrov.

Comentariile sale au venit la scurt timp după ce Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat că Finlanda va fi primită oficial peste o zi în alianță.

Articole similare

Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele

Prezentul este marcat de două mari războaie, care ar putea duce la un conflict de amploare în lume....

Luptă strânsă la Primăria Sectorului 1. Armand, Tuță și Tudorache, în fruntea sondajelor

După prima săptămână a campaniei electorale, competiția pentru Primăria Sectorului 1 este extrem de intensă, cu trei candidați...

Orban a venit la Târgu-Jiu. Forța Dreptei Gorj are un nou lider

Robert Ștefan Chițu, medic epidemiolog, este noul președinte al partidului  Forța Dreptei Gorj, luându-i locul consilierului județean Gheorghe...

Regi ai romilor luaţi în vizor de Garda de Mediu. Topeau plumb în curte

Două imobile ale autointitulaților regi ai romilor Dorin și Daniel Cioabă au fost controlate de comisarii Gărzii de...