Fostul ministru Gabriel Oprea a fost achitat definitiv în dosarul morţii poliţistului Gigină

Data:

Share post:

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, respingerea ca nefondate a apelurilor declarate de DNA şi de partea civilă Ioana Raluca Ciuciu, fostă Gigină, împotriva deciziei din martie 2023 a Tribunalului Bucureşti. Instanţa a admis apelurile declarate de Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL şi părţile civile Cornel-Relucă Gigină şi Carmen Sima, fostă Gigină.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat definitiv în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti.

Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a redus daunele morale şi materiale pe care patronul firmei care făcea lucrări în zona accidentului trebuie să le achite familiei fostului poliţist Bogdan Gigină, care şi-a pierdut viaţa într-un accident de circulaţie în octombrie 2015, în timp ce făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea. Astfel, patronul societăţii respective trebuie să achite 50.000 de lei şi 90.000 de euro către familia poliţistului. Iniţial, Tribunalul Bucureşti îl obligase la plata unor daune de 350.000 de euro şi 74.000 de lei.

“Admite în parte acţiunile civile exercitate de părţile civile Gigina Cornel Relucă şi Sima (fosta Gigină) Carmen şi Ciuciu (fostă Gigină) Ioana Raluca împotriva inculpaţilor Mazilu Petre şi General Mpm Impex şi dispune: 25.000 lei daune materiale către Sima (fosta Gigină) Carmen, 25.000 de lei daune materiale pentru Gigină Cornel Relucă, 60.000 de euro daune morale pentru Sima (fosta Gigină) Carmen, 30.000 de euro daune morale pentru Gigină Cornel Relucă. Obligă pe Mazilu Petre şi Heneral Mpm Impex la plata 7500 de lei către părţile civile cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în minuta instanţei.

Curtea de Apel Bucureşti a mai decis să trimită spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti acţiunea civilă formulată de DGPMB

Totodată, instanţa a decis să menţină celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate care nu contravin prezentei hotărâri.

Tribunalul Bucureşti a decis, în luna martie a acestui an, achitarea fostului ministru Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

De asemenea, instanţa l-a condamnat la doi ani şi opt luni cu suspendare, pentru ucidere din culpă, pe Petre Mazilu, patronul firmei care executa lucrări în zona accidentului. Societatea General MPM Impex S.R.L. a primit o pedeapsă penală constând în 220 de zile – amendă, suma corespunzătoare unei zile-amendă fiind de 1.500 lei, urmând a plăti statului o amendă penală în cuantum de 330.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, ca neîntemeiate, acţiune civile aparţinând familiei lui Bogdan Gigină împotriva lui Gabriel Oprea, Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Finanţelor Publice.

De asemenea, a fost respinsă tot ca neîntemeiată şi acţiunea civilă exercitată de partea civilă Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti împotriva lui Gabriel Oprea.

Tribunalul Bucureşti a mai decis ca Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL să plătească suma de 37.478,71 lei reprezentând daune materiale către Cornel-Relucă Gigină şi Carmen Gigină, suma de 100.000 euro, reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Cornel-Relucă Gigină şi Carmen Gigină, suma de 4.700, reprezentând daune materiale şi suma de 250.000 de euro, reprezentând daune morale, ambele către Ioana – Raluca Ciuciu, fostă Gigină.

Gabriel Oprea trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018 pentru ucidere din culpă. Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus – cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră – însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist. În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, afirmau procuorii DNA în rechizitoriul citat de News.ro.

Conform DNA, accidentul rutier s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi. În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.

Articole similare

Începe sezonul estival la Plaja Olt. Care sunt tarifele

Începând de mâine se dă startul sezonului estival la Plaja Olt. Programul de funcționare va fi de luni...

A fost deschis un spațiu pentru colectarea deșeurilor de medicamente, la Spitalul Județean Slatina

Deșeurile de medicamente rezultate de la populație pot fi predate în locația special amenajată din incinta Spitalului Județean...

Bărbat mort la locul de muncă. A fost lovit de un TIR

Un bărbat de 52 de ani a murit, astăzi, după ce a fost acroşat de un TIR în...

TEST ONLINE | La ce riscuri vă expuneţi în funcţie de cât alcool consumaţi

Institutul Naţional de Statistică organizează în această perioadă Săptămâna Naţională a Testării AUDIT. Astfel, în intervalul 17-23 iunie,...