Garda de Mediu lăsată fără comisari din cauza corupţiei

Data:

Share post:

Garda de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani a ajuns într-o situaţie greu de imaginat după ce mai mulţi angajaţi au fost acuzaţi de corupţie. Astfel, instituţia a rămas efectiv fără personal. 

Situaţia vine după ce procurorii DNA au organizat 64 de percheziţii în judeţele Botoşani, Suceava şi Iaşi, într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada aprilie – octombrie 2022.

Ancheta se derulează în legătură cu modalitatea de efectuare a unor controale la agenţi economici şi unităţi administrativ-teritoriale, pe linie de protecţie a mediului. În urma descinderilor, anchetatorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu data de 29 martie 2023, față de un număr de 17 inculpați.

Doi comisari de mediu au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar un consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, a fost plasat sub control judiciar.  Tot sub control judiciar pentru 60 de zile au fost plasate alte 14 persoane dintre care trei comisari de mediu și 11 persoane fizice, oameni de afaceri.

Instituţie lăsată fără personal

În sarcina acestora a fost reținută comiterea, în forma autoratului, a complicității și a instigării la o serie de infracțiuni precum abuz în serviciu dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite dar și dare de mită.

Cu doi comisari în arest la domiciliu, și alți doi plasați sub control judiciar direct de către procurorii DNA, Garda de Mediu Botoșani nu mai are cu cine activa. Din acest motiv, șeful Comisariatului aștepta o comunicare oficială din partea DNA și a instanței de judecată pentru a informa la rândul său Comisariatul General asupra situației ivite. Cel mai probabil, la Botoșani vor fi detașați temporar comisari de mediu din județele limitrofe.

Mită cuprinsă între 300 şi 2000 de lei

O parte dintre funcționarii cercetați sunt acuzaţi că ar fi permis accesul la informații ce nu sunt destinate publicității unor agenți economici pe care i-ar fi anunțat cu privire la sesizările/controalele care îi vizau ori alte controale tematice/inopinate care urmau să se desfășoare.

„Pentru <<serviciile>> de mai sus, inculpații ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 – 2.000 lei precum și alte foloase necuvenite”, au transmis anchetatorii, potrivit monitorulbt.ro.

Articole similare

Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele

Prezentul este marcat de două mari războaie, care ar putea duce la un conflict de amploare în lume....

Luptă strânsă la Primăria Sectorului 1. Armand, Tuță și Tudorache, în fruntea sondajelor

După prima săptămână a campaniei electorale, competiția pentru Primăria Sectorului 1 este extrem de intensă, cu trei candidați...

Orban a venit la Târgu-Jiu. Forța Dreptei Gorj are un nou lider

Robert Ștefan Chițu, medic epidemiolog, este noul președinte al partidului  Forța Dreptei Gorj, luându-i locul consilierului județean Gheorghe...

Regi ai romilor luaţi în vizor de Garda de Mediu. Topeau plumb în curte

Două imobile ale autointitulaților regi ai romilor Dorin și Daniel Cioabă au fost controlate de comisarii Gărzii de...