Garda de Mediu lăsată fără comisari din cauza corupţiei

Data:

Share post:

Garda de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani a ajuns într-o situaţie greu de imaginat după ce mai mulţi angajaţi au fost acuzaţi de corupţie. Astfel, instituţia a rămas efectiv fără personal. 

Situaţia vine după ce procurorii DNA au organizat 64 de percheziţii în judeţele Botoşani, Suceava şi Iaşi, într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada aprilie – octombrie 2022.

Ancheta se derulează în legătură cu modalitatea de efectuare a unor controale la agenţi economici şi unităţi administrativ-teritoriale, pe linie de protecţie a mediului. În urma descinderilor, anchetatorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu data de 29 martie 2023, față de un număr de 17 inculpați.

Doi comisari de mediu au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar un consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, a fost plasat sub control judiciar.  Tot sub control judiciar pentru 60 de zile au fost plasate alte 14 persoane dintre care trei comisari de mediu și 11 persoane fizice, oameni de afaceri.

Instituţie lăsată fără personal

În sarcina acestora a fost reținută comiterea, în forma autoratului, a complicității și a instigării la o serie de infracțiuni precum abuz în serviciu dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite dar și dare de mită.

Cu doi comisari în arest la domiciliu, și alți doi plasați sub control judiciar direct de către procurorii DNA, Garda de Mediu Botoșani nu mai are cu cine activa. Din acest motiv, șeful Comisariatului aștepta o comunicare oficială din partea DNA și a instanței de judecată pentru a informa la rândul său Comisariatul General asupra situației ivite. Cel mai probabil, la Botoșani vor fi detașați temporar comisari de mediu din județele limitrofe.

Mită cuprinsă între 300 şi 2000 de lei

O parte dintre funcționarii cercetați sunt acuzaţi că ar fi permis accesul la informații ce nu sunt destinate publicității unor agenți economici pe care i-ar fi anunțat cu privire la sesizările/controalele care îi vizau ori alte controale tematice/inopinate care urmau să se desfășoare.

„Pentru <<serviciile>> de mai sus, inculpații ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 – 2.000 lei precum și alte foloase necuvenite”, au transmis anchetatorii, potrivit monitorulbt.ro.

Articole similare

UPDATE | Accident GRAV în județul Olt. Patru mașini implicate, o persoană încarcerată (FOTO)

UPDATE 2: Bilanț final: 12 persoane implicate, 9 persoane transportate la UPU Slatina, 3 persoane au fost monitorizate...

Emil Moţ a aprins iluminatul festiv şi a deschis Târgul de Crăciun al Slatinei. Mii de slătineni au fost prezenţi (FOTO&VIDEO)

Primarul Slatinei, Emil Moţ, a dat vineri seară startul oficial al Sărbătorilor de Iarnă. Edilul a aprins iluminatul...

Un tânăr din Slatina s-a ales cu dosar penal după ce, băut fiind, a urcat la volanul unei maşini

Un tânăr în vârstă de 31 de ani, din Slatina, este cercetat penal după ce, noaptea trecută, a...

Ziua Naţională. Sărbătoare cu aproape 3.000 oameni, la Slatina (FOTO)

Aproape 3.000 de persoane au participat, vineri dimineaţă, la evenimentele desfăşurate cu ocazia Zilei Naţionale a României, la...