Guvernul vrea să amâne ordonanţa privind testările antidrog

Data:

Share post:

Premierul Marcel Ciolacu a propus luni în discuțiile cu mai mulți miniștri să amâne prin ordonanță de urgență prevederile privind testarea antidrog criticate de șoferi și de societatea civilă. În paralel, Institutul de Medicină Legală (IML) ar urma să fie dotat cu aparatura necesară de testare antidrog cu fonduri de la Banca Mondială.

Ca urmare a noului OUG, șoferii nu vor mai rămâne fără permis dacă refuză testarea antidrog cu aparatele rapide, care dau multe erori. Ei vor putea cere testarea la IML.

Premierul Marcel Ciolacu a avut o discuție luni cu ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre ordonanța de urgență privind testarea șoferilor pentru droguri, au declarat pentru G4Media surse politice. La întâlnire a participat și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru a discuta despre asigurarea fondurilor pentru testarea șoferilor, potrivit acelorași surse.

Petiţie pentru abrogarea prevederilor

O petiție pentru abrogarea prevederilor, inițiată săptămâna trecută de Declic, a fost semnată de zeci de mii de oameni. Ulterior, organizația neguvernamentală APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență nr 84/2004, care prevede că șoferii care refuză testele rapide și le preferă pe cele de sânge își vor pierde permisul de conducere până la aflarea rezultatelor testelor de sânge. „Această ordonanță a stârnit pe bună dreptate nemulțumirea cetățenilor, pentru că în loc să rezolve o problemă, o înrăutățește”, susține organizația, într-un comunicat de presă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că înăsprirea prevederilor referitoare la şoferii care consumă droguri este un pas bun, dar trebuie pus în practică în momentul în care rezultatele la testele de sânge pot veni într-un timp ”rezonabil”, de 48-72 de ore. În acest moment, rezultatele vin şi după patru luni. Premierul afirmă că România trebuie să investească în aparatură, un astfel de instrument costând în jur de 300.000 de euro. ”Nu e un capăt de ţară”, afirmă premierul.

Poliţia Română a anunţat, miercuri, că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal. Instituţia precizează că, în perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

Articole similare

Şofer cu alcoolemie de comă scos din trafic cu poliţia la Slatina

Un bărbat din Slatina s-a ales cu un dosar penal după ce a plecat la plimbare cu maşina...

Medic prins în flagrant în timp ce lua mită de la un pacient. Ancheta o vizează şi pe asistenta doctorului

Un medic şi asistenta sa sunt anchetaţi penal de Direcţia Generală Anticorupţie. Asta după ce medicul, de la Spitalul...

Scandal la Casa de Cultură a Studenţilor din Piteşti. Director, reţinut de poliţişti pentru relaţii cu o minoră

Directorul unei case de cultură din Piteşti, în vârstă de 42 de ani, a fost reţinut de poliţişti...

Tânără de 25 de ani, ucisă de fostul soţ din cauza geloziei

O tânără, în vârstă de doar 25 de ani, a fost ucisă cu mai multe lovituri de topor...