Curtea Supremă a anunţat astăzi o nouă amânare în privinţa deciziei definitive din dosarul finanțării ilegale a campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009, în care au fost judecate fata cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu, și fosta consilieră de la Cotroceni, Elena Udrea.
Procesul lor a durat șase ani. Potrivit Libertatea, pe fond, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu, la 5 ani de închisoare. Instanța a rămas în pronunțare din 16 februarie, iar luna trecută a anunțat că amână pentru 13 aprilie luarea unei decizii.
Astăzi, a amânat din nou verdictul final. Noul termen al pronunțării este 11 mai 2023. La ultimul termen din procesul de la ÎCCJ, avocații apărării au invocat prescrierea faptelor pentru care au fost acuzate Elena Udrea și Ioana Băsescu.
În replică, DNA le-a cerut judecătorilor condamnarea celor două inculpate şi majorarea pedepselor. Potrivit sursei citate, în concluziile sale, procurorul de ședință a cerut ca toţi inculpaţii din dosar să fie condamnaţi. El a invocat deciziile CJUE care spun că, atunci când există risc de impunitate, instanţele pot lăsa neaplicate deciziile naţionale. Deciziile CCR şi decizia ÎCCJ care au stabilit că, între iunie 2018 și mai 2022, n-a mai existat nimic în lege care să întrerupă cursul prescripției. Reprezentantul DNA a adăugat că nu li se poate imputa magistraţilor durata anchetei şi a procesului.
La ultimul termen al procesului, Elena Udrea a cerut sesizarea CCR. Curtea Constituțională ar trebui să spună dacă articolele de lege referitoare la confiscarea specială sunt sau nu constituționale. Fostul demnitar a spus că faptele din acest dosar s-au prescris, iar „confiscarea echivalează cu aplicarea unei pedepse”. Judecătorii de la ÎCCJ urmează să anunţe, odată cu verdictul final, dacă îi vor admite sau nu cererea. DNA a pus sub sechestru, din 2018, un imobil al Elenei Udrea, evaluat la 565.000 de euro.
Măsura a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în decizia de condamnare pe fond, prin care s-a dispus confiscarea a circa 2.000.000 de lei de la Elena Udrea. Ea a asistat la proces prin videoconferinţă, din Penitenciarul Târgşor. Acolo execută pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul „Gala Bute”.
Ioana Băsescu a declarat instanței că se consideră nevinovată și a cerut achitarea.
Care sunt acuzaţiile
Elena Udrea şi Ioana Băsescu sunt acuzate de DNA că au încălcat legea în 2009. Atunci, ele au colectat fonduri pentru campania electorală a lui Traian Băsescu. În martie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului e acuzat pentru instigare la luare de mită și spălare de bani. Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani, potrivit Libertatea.
Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica
Elena Udrea a scăpat recent de dosarul Hidroelectrica după ce speța a fost închisă din cauza prescripției, în urma deciziei CCR. În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea era acuzată de procurorii DNA că ar fi primit de la magnatul Energiei, Bogdan Buzăianu, o geantă cu 3,8 milioane de euro cash și acțiuni în valoare de 900.000 de euro la EVZ.
Fostul ministru se află în pușcărie fiind condamnat definitiv în dosarul Gala Bute la 6 ani de detenție pentru luare de mită.