La sfârșitul lunii mai, un complet de judecată de la Tribunalul București a respins cererea depusă de trei fondatori privind înființarea Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM).
Judecătorul și-a motivat decizia respingerii CPLM prin faptul că, în acest moment, consumul acestui drog este interzis prin lege, iar formațiunile politice sunt obligate, prin Constituție, să militeze pentru ordinea de drept.
În motivarea deciziei, consultată de reporterul G4Media.ro, completul a invocat contrastul dintre obligațiile legale ale partidelor politice și situația de fapt din cererea inițiatorilor. Astfel, pe de o parte, potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003, ”Partidele politice sunt asociații cu caracter politic ale cetățenilor români cu drept de vot, care participă în mod liber la formarea și exercitarea voinței lor politice, îndeplinind o misiune publică garantată de Constituție. (…) Pot funcționa ca partide politice numai asociațiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, și care militează pentru respectarea suveranității naționale, a independenței și a unității statului, a integrității naționale, a ordinii de drept și a principiilor democrației constituționale.”
Pe de altă parte, conform articolului 4 din Statutul Partidului Coaliţia Pro Legalizarea Marijuanei, scopul acestei formațiuni este acela ”de a asigura exercitarea voinței publice a cetățenilor, în baza valorilor și principiilor democratice pentru modernizarea politicilor publice privind producția, prelucrarea, valorificarea și consumul de marijuana în România, pentru a asigura controlul statului în acest domeniu și noi oportunități de dezvoltare economică, în același timp cu eficientizarea statului și orientarea acestuia către cetățean.”
Instanţa nu a permis înfiinţarea CPLM
Punând în balanță Legea 14/2003, Statutul CPLM și alte prevederi în vigoare, Tribunalul a observat că, ”Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.” Printre aceste droguri se numără şi canabis-ul sau marijuana.
Prin urmare, judecătorul a stabilit că ”având în vedere că dispoziţiile legale interne în vigoare la acest moment interzic producţia, prelucrarea, valorificarea şi consumul de marijuana în România, înfiinţarea unui partid politic care să promoveze tocmai aceste obiective ar fi de natură a încălca ordinea de drept a acestui stat”.
Magistratul a adăugat că în cadrul dosarului de fondare a CPLM ”nu se pune în discuţie dacă ar fi sau nu în regulă să se procedeze la legalizarea marijuanei în România. Se pune problema dacă poate fi înfiinţat un partid politic care să urmărească ca obiective principale producția, prelucrarea, valorificarea și consumul de marijuana în România. Acest lucru nu este permis de cadrul normativ existent în prezent.”
În luna martie, trei fondatori şi-au manifestat intenţia de a crea acest partid. Doi dintre petenți sunt tată și fiu: Șerban Ion (58 de ani) și Tudor Oncescu. Mama lui Tudor este Ana Maria Dalu, director al Unității pentru Cercetare în Educație, structură subordonată Ministerul Educației. Instituţia oferă suport științific necesar celor mai noi abordări în sistemul de învățământ, ”pentru o învățare autentică, motivantă, activă și creativă.” Ulterior publicării materialului, numele lui Șerban Ion Oncescu a fost anonimizat pe portalul instanțelor de judecată pe lista părților care au intentat acest dosar, conform G4Media.
La sfârșitul lunii iunie, cei trei inițiatori au depus apel, dosarul urmând să ajungă pe rolul instanței superioare.