Iohannis evită să răspundă direct cu privire la pensiile speciale: „Trebuie să vedem fondul problemei”

Data:

Share post:

Preşedintele Klaus Iohannis a evitat, joi, să ofere un răspuns direct cu privire la pensiile speciale. Acesta a afirmat, la Bruxelles, că trebuie să vedem fondul problemei.

Întrebat despre pensiile speciale şi faptul că există voci care spun că România ar fi dispusă să renunţe la nişte bani europeni pentru a salva pensiile speciale, preşedintele a spus că reforma trebuie realizată în aşa fel încât să fie un sistem echitabil şi sustenabil, iar pensionarii să poată avea pensie decentă şi 10-20 de ani de acum încolo.

„Reforma nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii, ci pentru a crea un sistem corect, sistem echitabil şi un sistem sustenabil şi exact asta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să îl înainteze ministerul de resort, Guvernul şi să fie promovat de coaliţie. Nu cred că este cazul să dau eu sugestii de la un microfon din Bruxelles celor care lucrează pe proiectul de pensii, dar trebuie să ne amintim care este fondul discuţiei şi fondul este acesta. Pensionarii au dreptul la pensia lor, la o pensie din care pot trăi, o pensie care se calculează echitabil pentru toată lumea şi care este garantată à la longue”, a spus Klaus Iohannis, înaintea participării la Consiliul European.

„Dacă în acest moment, noi luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării”

Miercuri, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş(PNL), a sugerat, într-o declarație de la Guvern că România ar putea renunța la reforma pensiilor speciale. El a invocat pericolul destabilizării unor domenii de „importanţă strategică naţională”, un risc pe care ar trebui asumat politic dacă se decide să se dea curs condițiilor puse de Comisia Europeană a cărei toleranță, a comentat el, „tinde spre zero”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, într-un interviu la Europa fm, că speră ca săptămânile următoare să fie votată în Parlament legea privind reducerea pensiilor speciale, care „să fie constituțională și nu creează haos în România”.

„Este o discrepanţă mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraţilor, la pensia din Apărare din ordine publică, din siguranţă naţională, şi ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia şi discuţiile cu Comisia Europeană trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă în acest moment, noi luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiţia, toate Serviciile din România. Dacă ne dorim acest lucru, eu nu îmi doresc acest lucru, mergem ad-litteram (…)”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri la Europa FM.

De la ce a pornit scandalul cu pensiile

Comisia Europeană cere autorităților de la București să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale (ale militarilor, magistraților, diplomaților etc.). Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul ar face doar economii „foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității.

Comisia Europeană sugerează ca în cazul pensiilor militare rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.

România și-a asumat prin PNRR reformarea pensiilor speciale, care reprezintă acum o cheltuială anuală de circa 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB) și sunt o sursă de inechitate socială, dat fiind că nu respectă principiul general al contributivității (cu excepția pensiilor militare, care o respectă parțial). Dacă nu va face reforma pensiilor speciale, România va pierde o tranșă PNRR, valoarea acesteia urmând a fi calculată de Comisia Europeană.

Un proiect de lege privind reformarea pensiilor de serviciu, cunoscute drept pensii speciale, a fost depus la Parlament în decembrie 2022 de către ministrul social-democrat al Muncii, Marius Budăi.

Printre beneficiarii de pensii de serviciu se numără influente categorii profesionale: judecători, procurori, militari, polițiști, angajați din serviciile secrete. Însuși premierul Nicolae Ciucă e militar de carieră, general în rezervă, și a anunțat că pensiile militarilor nu trebuie modificate.

Articole similare

Cristoiu despre viitorul președinte. Candidatul care a dat peste cap toate calculele

Ion Cristoiu este de părere că Nicolae Ciucă va reuși să crească în sondaje și să obțină cele...

Victor Ponta: PNL riscă totul cu Ciucă, PSD rămâne disciplinat

Victor Ponta a analizat în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii „E adevărat?”, moderată de Ionuț Cristache...

Nicuşor Dan își dorește ca „Dreapta” să propună un proiect pentru o guvernare comună. „Problema nu este numele primului ministru”

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, s-a declarat îngrijorat de faptul că partidele de dreapta nu se coalizează la nivel...

Lista candidaţilor PSD pentru Bucureşti sunt stabilite „în proporţie de 90%”. Surpriză de proporţii: Piedone negociază un post pe lista de senatori a social-democraţilor

Conducerea PSD Bucureşti a stabilit “în proporţie de 90%” listele de pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Printre cei...