Jurnalistul Cornel Nistorescu trage un semnal de alarmă: Toată lumea vrea să controleze zona Dunării. Războiul din Ucraina a relansat bătălia pentru gurile Dunării

Data:

Share post:

Cornel Nistorescu a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de publicaţia Gândul. Jurnalistul este de părere că „bătălia pentru Dunăre s-a relansat”, fiind o zonă pe care multe state ar vrea să o controleze.

„La Dunăre, România are o poziție importantă. Ceaușescu a avut o minte isteață, o idee deșteaptă, aceea de a construi și de a ne așeza cât mai puternic la Dunăre. Dar să știi că un control asupra Dunării este o ambiție, este un proiect al mai multor state, de la ruși, ucraineni și până la englezi sau americani. Toată lumea vrea să controleze zona Dunării. Am citit un mic studiu despre un cneaz care a vrut să construiască în Deltă capitala unui imperiu. Asta era în 1800. Asta spune că cineva a vrut să construiască ceva acolo, că a fost o ambiție, o țintă”, a declarat el.

Nistorescu: Războiul din Ucraina a relansat bătălia pentru gurile Dunării

O mare parte din Dunăre nu este folosibilă, astfel că România a avut de pierdut, consideră jurnalistul.

„Este un teritoriu prin care poți să controlezi traficul comercial, strategic. Este un loc de răscruce. Noi am cedat și am pierdut Dunărea pentru că este colmatată în cea mai mare parte – nefolosibilă, cu porturi abandonate. Nu am fost în stare să realizăm ce valoare avem pe o lungime uriașă. Acum, când a început situația cu Ucraina, în loc să încercăm să o apărăm, să vedem cum să fim parte în toate negocierile și să nu permitem nimic care să ne încurce, o lălăim. Pe partea ecologică, în acest moment contează mult mai puțin. E o bătălie strategică pentru cine controlează zona asta, pentru cine o folosește și chiar pentru cine o dezvoltă și se instalează în ea. Bătălia pentru Dunăre s-a relansat. Războiul din Ucraina a relansat bătălia pentru gurile Dunării. Să fie clar România nu poate să joace singură, că nu a dezvoltat ceva care să îi dea drepturi în Dunăre. Și americanii vor, prin alții și prin forțele lor proprii, să controleze zona”, a încheiat Cornel Nistorescu.

Articole similare

Mașina prefectului de Olt, fără asigurare RCA valabilă. Vehiculul a luat foc în mers

Autoturismul prefectului de Olt Mario De Mezzo, care a fost cuprins de un incendiu, în trafic, vineri dimineață,...

Bărbat ajuns la spital după un accident grav în Olt

Un bărbat a ajuns astăzi la spital în urma unui accident petrecut pe Drumul Național 64, în comuna...

Femeie înjunghiată în parcarea unui centru comercial de soţ. Cei doi sunt în divorţ

O femeie a fost înjunghiată în parcarea unui centru comercial din municipiul Constanţa, iar victima a fost transportată...

A început Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”. Trei zile de distracție, la Slatina (GALERIE FOTO)

Ediţia cu numărul 27 a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii” a început, vineri, la Slatina, cu tradiţionala „Vamă...