Avocatul Poporului a anunţat, marţi, că a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu articolul din legea învățământului preuniversitar care prevede că bursele de merit se acordă pentru „minimum 30% din elevii din fiecare clasă”.
Avocatul Poporului afirmă că această prevedere reglementează neconstituțional posibilitatea ca elevii cu note scăzute la învățătură să obțină burse de merit.
„Normele criticate, în ansamblul reglementării din care fac parte, configurează un regim juridic confuz al bursei de merit, care permite dobândirea acesteia doar în virtutea apartenenței la un procent de elevi dintr-o clasă, fără a fi îndeplinită condiția dovedirii performanței școlare”, se arată în sesizare.
În opinia Avocatului Poporului, acordarea bursei de merit trebuie să fie condiționată de rezultatele evaluării performanțelor școlare, notarea fiind expresia obiectivă a performanței școlare și care constituie fundamentul sistemului de învățământ gimnazial și liceal.
La începutul acestui an şcolar Ministerul Educaţiei a anunţat că bursele de merit se vor acorda pentru 30% din elevii din fiecare clasă, cu posibilitatea extinderii listei pentru a include toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50, conform noii metodologii aprobate de Ministerul Educației. În acest context, însă, s-a ajuns la situaţia în care aproapte 8.500 de copii care au medii sub 5 să ia burse de merit.