Legea care taie pensiile speciale, declarată parţial neconstituţională. CCR a decis retrimiterea către Parlament

Data:

Share post:

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis, miercuri, că mai multe articole din legea care taie pensiile speciale sunt neconstituţionale.

Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii. „Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii”, a afirmat Marian Enache

Preşedintele CCR a mai precizat că instituţia „a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu”.

Legea se întoarce în Parlament

Astfel, actul normativ a fost reîntors la Parlament. „Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţia României. Evident că argumentaţia pe larg şi raţionamentele care fundamentează această decizie va face obiectul deciziei finale care va fi publicată în Monitorul Oficial, a completat Enache.

Pe 29 iunie, ÎCCJ a anunţat că a decis să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu, dar şi a legii privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut în 28 iunie de Parlament, fiind în faza de control al constituţionalităţii, înainte de a fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. În ambele cazuri este vorba despre actele normative în întregime, conform ÎCCJ.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei precizează că „sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”.

Articole similare

Părul lăsat peste tot, calvarul iubitorilor de câini și pisici. Cum scapi de problemă mai ușor

Părul lăsat peste tot, calvarul iubitorilor de câini și pisici. Cum scapi de problemă mai ușor. Indiferent dacă încerc...

George Simion, replică pentru Gigi Becali. Scandalul ia amploare

George Simion a răspuns declarațiilor făcute de Gigi Becali, după ce patronul FCSB a demisionat din AUR și...

Dan Diaconescu scapă de condamnarea la închisoare, după ce Curtea de Apel a decis strămutarea procesului său

Curtea de Apel Constanța a aprobat cererea lui Dan Diaconescu de strămutare a procesului său la Judecătoria Tulcea,...

Spitalul Judeţean Slatina le trimite pacienţilor rezultatul analizelor medicale prin SMS

Digitalizare la Spitalul Județean de Urgență Slatina: Rezultatele analizelor medicale, accesate prin SMS. Spitalul Județean de Urgență Slatina a...