CCR discută astăzi sesizarea Înaltei Curţi pe tema pensiilor speciale

Data:

Share post:

Curtea Constituțională a României va analiza astăzi sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind modificările aduse de Parlament Legii pensiilor speciale. ICCJ a transmis sesizarea pe 29 iunie, referindu-se la Legea de modificare și completare a unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, precum și la actul normativ privind creșterea vârstei de pensionare.

Proiectul vizează pensiile speciale ale unor categorii profesionale, inclusiv magistrați, militari, diplomați, funcționari parlamentari și personal al Curții de Conturi și aeronautic.

Legea propune calcularea pensiilor de serviciu pe baza vechimii în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut și alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Potrivit acestor modificări, procurorii și judecătorii vor putea ieși la pensie până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, indiferent de vârstă, cu o vechime de 25 de ani și cu o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. Pensionarii militari vor beneficia, de asemenea, de aceleași condiții de pensionare prevăzute în legislație, în următorii cinci ani. De asemenea, pensiile care depășesc suma de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...