CCR discută astăzi sesizarea Înaltei Curţi pe tema pensiilor speciale

Data:

Share post:

Curtea Constituțională a României va analiza astăzi sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind modificările aduse de Parlament Legii pensiilor speciale. ICCJ a transmis sesizarea pe 29 iunie, referindu-se la Legea de modificare și completare a unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, precum și la actul normativ privind creșterea vârstei de pensionare.

Proiectul vizează pensiile speciale ale unor categorii profesionale, inclusiv magistrați, militari, diplomați, funcționari parlamentari și personal al Curții de Conturi și aeronautic.

Legea propune calcularea pensiilor de serviciu pe baza vechimii în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut și alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Potrivit acestor modificări, procurorii și judecătorii vor putea ieși la pensie până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, indiferent de vârstă, cu o vechime de 25 de ani și cu o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. Pensionarii militari vor beneficia, de asemenea, de aceleași condiții de pensionare prevăzute în legislație, în următorii cinci ani. De asemenea, pensiile care depășesc suma de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Articole similare

Femeie ucisă de propriul fiu. Acesta ar fi consumator de droguri

O femeie de 54 de ani din judeţul Mehedinţi a fost ucisă de propriul fiu, care ar fi...

Flori oferite doamnelor şi domnişoarelor din Slatina de social-democraţii olteni (FOTO)

Social-democraţii olteni au păstrat tradiţia şi vineri, cu ocazia Zilei de 1 Martie, când au oferit flori doamnelor...

Nicușor Dan e, oficial, candidatul Forței Dreptei pentru un nou mandat de primar general al Bucureștiului

Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, a fost oficial desemnat sâmbătă drept candidat al formațiunii Forța Dreptei pentru...

Ludovic Orban: România este confruntată din nou, după 34 de ani, cu un proiect anti-democratic / Ciucă şi Ciolacu, “mai proşti decât prevede legea”

Preşedintele Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban, a criticat, sâmbătă, actuala guvernare care a modificat legislaţia pentru a...