Lovitură dată mafiei calabreze, temuta ‘Ndrangheta. Au fost făcute arestări inclusiv în România (VIDEO)

Data:

Share post:

O operaţiune de mare anvergură a poliţiei europene care a vizat mafia calabreză, temuta ‘Ndrangheta, a dus, astăzi, la arestarea a 132 de persoane, percheziţii şi la confiscări de bunuri în zece ţări, printre care Italia, Germania, Franţa, dar şi România.

Aceasta este „lovitura cea mai dură dată până acum organizaţiei criminale italiene”, a subliniat Europol, agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii.

Celelalte ţări vizate de această operaţiune, denumită Eureka, sunt, în Europa, Portugalia, Slovenia şi Belgia, iar în America Latină – Brazilia şi Panama, a precizat Europol, care a coordonat poliţiile implicate.

‘Ndrangheta domină piaţa de cocaină din Europa, unde ea este de asemenea implicată în afaceri de spălare de bani, de corupţie şi de violenţă. Ancheta a confirmat de asemenea existenţa unor importante fluxuri de droguri între America de Sud şi Europa, gestionate în special de clanul San Luca din Calabria, în tocul „cizmei italiene”.

Familiile aflate în fruntea acestei reţele criminale sunt de asemenea implicate de decenii în violenţe prin care îşi dispută această piaţă foarte rentabilă, violenţe ce au culminat cu masacrul de la Duisburg, în Germania, în 2007.

Zeci de arestări în Belgia şi Germania

Circa 12 persoane au fost arestate în Belgia, în jur de 20 în Germania şi alte aproximativ o sută în peninsulă, pentru asociere la un grup mafiot, pentru trafic de droguri, trafic de arme, fraudă fiscală şi spălare de bani. Potrivit Parchetului italian, au mai fost confiscate societăţi şi bunuri imobiliare în valoare de 25 de milioane de euro.

În cadrul acestor investigaţii, lansate la nivel european în urmă cu peste trei ani, autorităţile italiene şi belgiene au putut să atribuie mafiei ‘Ndrangheta importul şi traficul a aproape 25 de tone de cocaină, pentru o perioadă datând din octombrie 2019 până în ianuarie 2022.

Cocaina sud-americană tranzita porturile Gioia Tauro (Calabria) şi Anvers (Belgia), dar şi alte porturi în Germania, Spania şi Olanda (Rotterdam), datorită unor acorduri încheiate de ‘Ndrangheta cu organizaţia criminală columbiană Clan del Golfo şi cu un alt grup criminal de sorginte albaneză ce opera în Ecuador şi în Europa.

Anchetatorii au scos, de asemenea, la iveală o propunere de a furniza unei organizaţii paramilitare braziliene, Primeiro Comando da Capital (PCC) un container plin de arme de război, prin intermediul unor infractori pakistanezi şi în schimbul transportării unor cantităţi enorme de droguri către portul Gioia Tauro.

Banii proveniţi din acest trafic abundent a fost reinvestit, între altele, în sectorul imobiliar, în hoteluri, restaurante şi supermarketuri, în special în Germania, Belgia, Italia, Portugalia, Brazilia, Uruguay şi Argentina.

Mii de poliţişti mobilizaţi

Peste 2.700 de poliţişti au fost mobilizaţi pe teren pentru această operaţiune lansată miercuri în zori, dintre care 1.400 numai în Italia.

În Germania, au fost întreprinse circa o sută de percheziţii, potrivit autorităţilor landurilor Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat şi Saarland.

Ministrul de interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, a calificat această operaţiune drept „o lovitură substanţială dată ‘Ndrangetha”, considerată mafia cea mai bogată şi mai puternică din Italia, cu ramificaţii în circa 40 de ţări.

Raiduri după patru ani de investigaţii secrete

Cu numele de cod Operațiunea „Eureka”, raidurile au avut loc după aproape patru ani de investigații extrem de secrete privind organizația mafiotă calabreză.

Potrivit presei, operațiunea internațională de miercuri a fost una dintre cele mai mari desfășurate împotriva ‘Ndrangheta. Agențiile Europol și Eurojust au fost, de asemenea, implicate în investigații, relatează dw.com.

Se crede că organizația mafiotă a introdus ilegal cantități mari de cocaină din America de Sud în Europa în nave container care ajungeau la Anvers, Rotterdam și în portul calabrez Gioia Tauro. O parte din cantitatea de cocaină livrată a fost apoi trimisă în Australia.

În Germania, raidurile s-au concentrat asupra unor obiective din landurile Renania de Nord-Westfalia, Bavaria, Turingia, Renania-Palatinat și Saarland. Peste 1.000 de ofițeri de poliție au fost desfășurați în toată Germania.

Bani spălaţi prin restaurante

Anchetatorii au descoperit o rețea extinsă de restaurante, pizzerii, cafenele și gelaterii în landul Renania de Nord-Westfalia (vestul Germaniei), suspectată că face parte din operațiunile de spălare de bani ale mafiei.

De asemenea, MDR a relatat că în landul Thuringia din estul Germaniei se investighează presupuși membri ai ‘Ndrangheta.

În landul Bavaria (sud), autoritățile au declarat că investighează o femeie și șapte bărbați, cu cetățenie italiană și cu vârste cuprinse între 25 și 48 de ani, din iulie 2020. Grupul, care locuiește în Munchen, este suspectat că este implicat în cofinanțarea contrabandei cu cocaină și a spălării de bani.

Potrivit rapoartelor, investigațiile au început în parte după ce autoritățile belgiene au descoperit o legătură între o pizzerie din orașul Genk și mafia ‘Ndrangheta în 2019. Proprietarii restaurantului ar fi fost în contact cu diverși traficanți de cocaină.

Poliția a început apoi să îl cerceteze pe vărul a doi dintre suspecți, care locuia în Munchen.

Investigațiile privind telefoanele criptate au jucat un rol important în ceea ce privește operațiunile de miercuri. Poliția a reușit să spargă serviciile criptate EncroChat și SkyEcc, ceea ce i-a oferit o imagine asupra modului în care funcționează organizația mafiotă.

Anterior, membrii ‘Ndrangheta evitaseră în totalitate să vorbească la telefon, preferând să conducă sute de kilometri pentru o întâlnire. Dar pandemia de coronavirus și restricțiile de circulație i-au obligat să schimbe tactica, potrivit G4Media.

Articole similare

Vlad Pascu cere să fie judecat în arest la domiciliu după ce a ucis doi tineri cu maşina drogat fiind

Vlad Pascu, autorul accidentul de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, a cerut, marţi,...

EXPLOZIE urmată de un incendiu într-un apartament. Un bărbat a suferit arsuri

Un bărbat a suferit arsuri la mâini şi la picioare, marţi, în urma unei explozii care s-a produs...

Se deschide o nouă fabrică de componente auto pentru Dacia şi Ford. Apar sute de locuri de muncă

O nouă fabrică va fi deschisă în acest an în România şi ca crea sute de locuri noi...

Detectoare de fum şi monoxid de carbon, montate de ISU Olt în localităţile din judeţ unde s-au produs cele mai multe incendii de gospodării...

În cadrul campaniei desfășurate la nivel național, Detector pentru viață, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a primit...