Atac armat la o şcoală. Un copil de 14 ani a ucis nouă oameni (VIDEO)

Data:

Share post:

Nouă persoane, un paznic şi opt copii, au murit după ce un elev, în vârstă de 14 ani a deschis focul într-o școală gimnazială din Belgrad. Alţi şase elevi și o profesoară au fost răniți grav, a anunțat Ministerul de Interne, relatează televiziune de stat RTS.

Poliția a precizat că însuși atacatorul a sunat să anunțe că a împușcat mai multe persoane. Un alt apel a venit de la directorul adjunct al școlii. Între persoanele decedate sunt 7 fete și un băiat. Atacul a fost premeditat, a spus șeful poliției din Belgrad.

Colegii de clasă ai suspectului susţin că acesta a intrat la ora de istorie, a deschis mai întâi focul asupra profesoarei, apoi a îndreptat arma spre copii. Acesta l-a împușcat pe agentul de pază care a încercat să-l împiedice să intre în unitatea şcolară.

Atacul ar fi fost planificat

Alerta s-a dat la școala gimnazială Vladislav Ribnikar în jurul orei 8:40, a precizat poliția sârbă într-un comunicat. Polițiștii spun că băiatul ar fi folosit pistolul tatălui său. Presa sârbă a relatat că părinții îngroziți au ajuns la școală încercând să-și găsească copiii.

Suspectul ar fi planificat atacul cu o lună înainte şi avea o listă de copii pe care urma să-i vizeze, precum şi un plan cu detalii despre clasele în care urma să intre primul, a declarat poliţia. Atacatorul a întocmit un plan al intrării şi ieşirii din şcoală – găsit pe biroul său – şi a desemnat ţintele prioritare. Suspectul şi-a lăsat geanta la intrarea în şcoală şi avea pregătite patru cocteiluri Molotov. El a scos arma imediat la intrarea în şcoală şi a tras în paznicul de securitate.

Suspectul fusese victima violenţei din partea colegilor, a confirmat ministrul educaţiei. Potrivit profesorilor, atacatorul era un elev excelent care nu a avut niciodată probleme mintale sau emoţionale. Arma atacului, un pistol de 9 mm, a fost luată din apartamentul tatălui, care a fost arestat.

Împușcăturile în masă sunt relativ rare în Serbia, care are legi foarte stricte privind armele de foc. Dar Balcanii de Vest sunt inundați de sute de mii de arme ilegale în urma războaielor și tulburărilor din anii 1990. Autoritățile sârbe au oferit mai multe amnistii pentru cei care predau sau înregistrează armele ilegale. Potrivit unui raport din 2019, în Serbia există 39,1 arme de foc la 100 de persoane, notează BBC.

În ultimul atac armat în masă, în 2013, un veteran al războiului din Balcani a ucis 13 persoane într-un sat din centrul Serbiei, potrivit Sky News, citat de News.ro.

Articole similare

Programul Casa Verde Fotovoltaice, blocat în instanţă

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat marți că Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi suspendat în urma unei...

Primarul Emil Moţ a inaugurat noua sală de sport nouă de la Şcoala „Vlaicu Vodă” Slatina

Sala de sport construită de Primăria Slatina pentru Şcoala Gimnazială „Vlaicu Vodă” a fost inaugurată, miercuri, de primarul...

Fost ministru al Justiţiei trimis în judecată după ce a lovit un motociclist cu maşina

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de vătămare din culpă în...

Copile agresate sexual şi ameninţate cu moarte într-un autobuz (VIDEO)

Scene şocante s-au petrecut zilele trecute într-un autobuz din Galaţi. Două adolescente de 16 ani au fost agresate...