Mai multe comune din Olt, racordate la reţeaua de gaze naturale prin conducta Gherceşti-Jitaru

Data:

Share post:

Mai multe comune din judeţul Olt vor fi racordate la reţeaua de gaze naturale, ca urmare a declarării de către Guvern a proiectului de investiții “Conductă de transport gaze naturale Ghercești-Jitaru (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)” ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Energiei, prin realizarea obiectivului de investiiții ”Conductă de transport gaze naturale Ghercești-Jitaru” se dezvoltă Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale și se creează posibilitatea dezvoltării zonei de consum, cu acoperirea necesarului de gaze naturale, precum și preluării în SNT din depozitul de înmagazinare Ghercești a aproximativ 5 milioane mc/zi gaze naturale pentru necesități de echilibrare a SNT sau asigurare a transportului gazelor naturale către consumatori în caz de condiții climatice dificile sau perturbare a furnizării de gaze.

CITEŞTE ŞI: Fost ministru, rănit în urma unui accident rutier

Realizarea conductei de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru va avea un impact economic pozitiv, constând în îmbunătățirea condițiilor infrastructurii energetice cu rol în stimularea dezvoltării socio-economice a județelor Dolj și Olt și implicit a țării. Astfel, pentru creșterea capacității de stocare subterană a depozitului de înmagazinare gaze naturale Ghercești se impune construirea unei conducte de transport la depozit până la cuplarea acesteia în în S.N.T., în zona Jitaru.

Realizarea conductei de transport gaze naturale între localitățiile Ghercești ( județul Dolj) – Slatina – Jitaru (județul Olt) are ca scop completarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale Ghercești pentru asigurarea condițiilor de operare la capacitatea de 600 milioane mc/ciclu. De asemenea, modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare Ghercești permite un grad sporit de flexibilitate, inclusiv prin utilizarea în regim multiciclu a capacităților de înmagazinare, contribuind astfel la realizarea unei piețe naționale competitive de gaze și la dezvoltarea piețelor de energie și a unor mecanisme regionale de Securitate energetică, după regulile comune ale UE.

Pe lângă debitul de gaz necesar Depozitului de Înmagazinare Gaze s-a luat în calcul și un debitul necesar pentru alimentarea cu gaze naturale a următoarelor localități de pe traseul conductei:

– Municipiul Slatina (OT);

– Orașul Scornicești (OT);

– Orașul Balș (OT),

– Osica de Sus (OT);

– Fălcoiu (OT);

– Mărunței (OT);

– Coteana (OT);

– Ipotești (OT);

– Brebeni (OT);

– Milcov (OT);

– Valea Mare (OT);

– Bobicești (OT);

– Barza (OT);

– Pârșcoveni (OT);

– Șopârlița (OT);

– Brâncoveni (OT);

– Ghercești (DJ);

– Pielești (DJ);

– Robănești (DJ).

Prin realizarea acestei conducte se poate asigura suplimentar alimentarea cu gaze naturale a unui număr de aproximativ 146.587 locuitori, 259 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 150 de agenți economici și diverși consumatori industriali.

Articole similare

Un blindat al Armatei Române, accident în Filiaşi (FOTO)

Un blindat al Armatei Române a fost implicat într-un accident rutier, marţi dimineaţă, în oraşul Filiaşi din Dolj. Potrivit...

Cum a trăit un slătinean panica blackout-ului din Spania: fără curent, semnal sau direcție

Un slătinean aflat în vacanță în Spania a relatat experiența haotică trăită în timpul unei pene de curent...

5 modalități prin care poți face cumpărături fără să îți afecteze bugetul

O bună planificare a cheltuielilor lunare te poate ajuta să îți gestionezi într-un mod echilibrat venitul. Ca să...

O dezbatere electorală de 195 de minute: cum s-a împărțit timpul între cei trei candidați. Unul a vorbit cu câteva minute mai mult decât...

Prima dezbatere electorală de la Digi24 a durat trei ore și 15 minute. Dintre cele 195 de minute,...