Negocieri între partide pentru stabilirea formulei noului Guvern

Data:

Share post:

Liderii Coaliţiei de guvernare s-au întâlnit astăzi la Guvern pentru a discuta despre împărțirea funcțiilor din viitorul Executiv, care ar urma să fie condus de Marcel Ciolacu. Liderii PSD, PNL și UDMR trebuie să ajungă la un consens până săptămâna viitoare când premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze.

Potrivit unor surse citate de HotNews în discuțiile purtate zilele acestea PSD și PNL le-au propus liderilor UDMR să rămână în viitorul Guvern cu funcția de vicepremier și să-și mențină Ministerul Dezvoltării pentru Cseke Attila. Liderii UDMR nu au dat un răspuns în acest sens, negocierile continuă, dar le-au precizat liderilor PSD și PNL că nu își doresc ieșirea de la guvernare.

În timp ce PSD și PNL s-au înțeles să modifice protocolul semnat în decembrie 2021 astfel încât fiecare să-și mențină ministerele pe care și le doresc, UDMR este în corzi și este presat să cedeze din portofoliile pe care le deține. În contextul în care Marcel Ciolacu a anunțat că își dorește o reducere a portofoliilor din Guvern, dar și o reducere a numărului de secretari de stat, UDMR riscă să piardă ministerul Tineretului și Sportului care ar urma să se comaseze cu ministerul Familiei.

De asemenea, liberalii doresc să preia Ministerul Mediului, deținut în prezent de Tancos Barna.

Premierul Nicolae Ciucă urmează să-și depună mandatul pe 26 mai. Președintele Klaus Iohannis va face consultări cu partidele parlamentare, iar pe 29 mai va anunța numele noului premier. Marcel Ciolacu va propune lista de miniștri negociată în Coaliție și urmează audierile în Parlament. Potrivit calendarului pe 31 mai va fi validat noul Guvern, potrivit HotNews.

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...