Negocieri între partide pentru stabilirea formulei noului Guvern

Data:

Share post:

Liderii Coaliţiei de guvernare s-au întâlnit astăzi la Guvern pentru a discuta despre împărțirea funcțiilor din viitorul Executiv, care ar urma să fie condus de Marcel Ciolacu. Liderii PSD, PNL și UDMR trebuie să ajungă la un consens până săptămâna viitoare când premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze.

Potrivit unor surse citate de HotNews în discuțiile purtate zilele acestea PSD și PNL le-au propus liderilor UDMR să rămână în viitorul Guvern cu funcția de vicepremier și să-și mențină Ministerul Dezvoltării pentru Cseke Attila. Liderii UDMR nu au dat un răspuns în acest sens, negocierile continuă, dar le-au precizat liderilor PSD și PNL că nu își doresc ieșirea de la guvernare.

În timp ce PSD și PNL s-au înțeles să modifice protocolul semnat în decembrie 2021 astfel încât fiecare să-și mențină ministerele pe care și le doresc, UDMR este în corzi și este presat să cedeze din portofoliile pe care le deține. În contextul în care Marcel Ciolacu a anunțat că își dorește o reducere a portofoliilor din Guvern, dar și o reducere a numărului de secretari de stat, UDMR riscă să piardă ministerul Tineretului și Sportului care ar urma să se comaseze cu ministerul Familiei.

De asemenea, liberalii doresc să preia Ministerul Mediului, deținut în prezent de Tancos Barna.

Premierul Nicolae Ciucă urmează să-și depună mandatul pe 26 mai. Președintele Klaus Iohannis va face consultări cu partidele parlamentare, iar pe 29 mai va anunța numele noului premier. Marcel Ciolacu va propune lista de miniștri negociată în Coaliție și urmează audierile în Parlament. Potrivit calendarului pe 31 mai va fi validat noul Guvern, potrivit HotNews.

Articole similare

Ce este Parlamentul European și ce rol are

Ce este Parlamentul European și ce rol are sunt chestiuni de mare interes în această perioadă. Mai ales...

Ludovic Orban și-a sărbătorit ziua de naștere la Brăila

Liderul Forța Dreptei Ludovic Orban a mărturisit că-l leagă multe amintiri de Orașul Brăila • fostul premier s-a...

Scenariu lansat de Dîncu: Mircea Geoană ar putea ajunge în finala prezidenţială

Liderul social-democrat Vasile Dîncu a afirmat, sâmbătă, în emisiunea Insider electoral de la Prima TV, că secretarul general...

Eduard Hellvig: Guvernarea sau politica de dragul funcţiilor sau a cifrelor este mereu un blestem pentru un partid

Eduard Hellvig a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 149 de ani de liberalism în România. Fostul...