Obiceiuri de Sfântul Andrei. Când se pune busuioc sub pernă

Data:

Share post:

Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante sărbători pentru români și pentru creștini în general. Cu această ocazie există şi o serie de tradiţii, una dintre cele mai cunoscute fiind aceea de a pune busuioc sub pernă. Obiceiul este foarte vechi și fetele nemăritate îl respectă în fiecare an, pentru că se spune că în această noapte își vor visa alesul.

Există multe tradiții legate de Sfântul Andrei în România. Se spune că aceasta este noaptea în care ies strigoii și de aceea oamenii obișnuiau să ungă ușile și ferestrele cu usturoi. Este o noapte foarte importantă pentru vrăji și farmece. Se spune că că strigoii merg să își viziteze rudele în această noapte, însă aceștia aduc cu ei boli și suferințe.

Una dintre cele mai populare tradiții este ca fetele nemăritate să își pună busuioc sub pernă pentru a își visa alesul. Acest lucru se face în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Alături de crenguța de busuioc se  și 41 de boabe de grâu ca să viseze cu cine se mărită.

Ce fac fetele nemăritate

O altă tradiție spune că pentru a-și determina viitorul, fetele necăsătorite împart un inel de aluat în mijlocul căruia pun un cățel de usturoi. Acest aluat este lăsat apoi o săptămână într-un loc cald. Dacă usturoiul încolțește, fata are noroc.

Fetele care vor să-și vadă viitorul soț pregătesc „Aluatul lui Indrei”, făcut din apă, făină și sare în cantități egale, măsurate într-o coajă de nucă. Fetele care au mâncat din această amestec își vor visa viitorul soț.

De asemenea, pentru a afla despre căsătorie, sunt adesea folosite vrăji care includ oglinzi, lumânări sau busuioc așezate sub pernă.

Cine este Sfântul Andrei

Sfântul Andrei este unul dintre primii apostoli ai lui Iisus. El a fost proclamat „Părintele și Ocrotitorul României”. În Noul Testament, se menționează că Andrei era fratele lui Simon Petru și fiul lui Ioan. S-a născut în Betsaida, pe malul Mării Galileii. Atât el, cât și Petru, erau pescari de meserie, iar Isus i-a chemat să fie ucenicii săi, spunându-le că îi va face „pescari de oameni”. 

Evanghelia după Ioan afirmă că Andrei a fost discipol al lui Ioan Botezătorul, ale cărui mărturii l-au condus pentru prima dată pe el și pe un alt discipol neidentificat al lui Ioan Botezătorul să-l urmeze pe Isus. Andrei, la o primă privire, l-a recunoscut pe Isus ca Mesia și s-a grăbit să-l prezinte fratelui său.

În Evanghelii, Andrei este menționat ca fiind prezent în unele momente importante ca unul dintre discipolii mai strâns legați de Isus. Andrei i-a spus lui Isus despre băiatul cu pâini și pești, conform lui Ioan 6:8. Împreună cu Filip, Andrei i-a vorbit lui Isus despre grecii care Îl căutau și a fost unul dintre cei patru care au auzit învățătura lui Isus despre ceea ce urma să se întâmple.

Sfântul Eusebiu spune că Andrei a predicat în jurul Mării Negre și a devenit ocrotitorul Ucrainei, României și Rusiei. Conform tradiției, el a întemeiat Scaunul de la Constantinopol în anul 38 d.Hr., instalându-l pe Stachys ca episcop. A predicat în Tracia, iar prezența sa în Bizanț este menționată și în „Faptele apocrife ale lui Andrei”, scrise în secolul al II-lea. Andrei este recunoscut ca ocrotitorul Constantinopolului. Sfântul Andrei a fost martirizat prin crucificare în Patras, Grecia. Texte timpurii îl descriu pe acesta ca fiind legat, nu bătut cu cuie pe o cruce asemănătoare celei pe care se presupune că a fost crucificat Isus. 

Relicvele Sfântului Andrei sunt păstrate în Biserica Sfântului Andrei din Patras, Grecia. Există, de asemenea, numeroase relicvare mai mici în întreaga lume. Biserica Sfântului Andrei din Patras, Grecia, a fost construită pe locul martiriului său. În fiecare an, pe 30 noiembrie, are loc o ceremonie specială la această bazilică pentru a-i onora viața, potrivit playtech.ro.

Articole similare

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...

Bărbat arest după ce ar fi violat-o pe fiica de 13 ani a concubinei sale

Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Sălaj a fost arestat preventiv pentru că ar fi...

Accident cumplit. Un motociclist a murit după ce s-a izbit într-o cisternă

Tragedie pe şosea. Un motociclist, în vârstă de 35 de ani a murit, astăzi, în judeţul Satu Mare, după...