Obligaţie nouă votată pentru proprietarii de terenuri. Autorităţile locale vor putea interveni mai eficient

Data:

Share post:

Senatul a adoptat un proiect  prin care se extinde perioada de combatere a ambroziei, iar autorităţile locale vor putea interveni mai eficient împotriva celor care nu elimină această buruiană.

Propunerea legislativă îi obligă pe proprietarii de terenuri să îndepărteze ambrozia pe tot parcursul anului, nu doar până la data de 30 iunie a fiecărui an, cum prevede legislaţia actuală.

„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, laculilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, arată proiectul de lege adoptat de către senatori.

Senatul a adoptat iniţiativa USR cu 99 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”.

Conform iniţiativei, proprietarii terenurilor şi administratorii de drumuri publice sau lacuri vor putea cere autorităţilor locale să execute, contra cost, intervenţii specifice pentru eliminarea ambroziei. Totodată, autorităţile locale vor putea să intervină, în baza unei ordonanţe preşedinţiale, pe terenurile unde proprietarii nu au efectuat operaţiunile de combatere a ambroziei.

În prezent puterea autorităţilor locale este limitată

„Autorităţile locale sunt limitate în a acţiona cu eficienţă împotriva ambroziei, această buruiană care face atât de mult rău romanilor. Atunci când proprietarul terenului nu-şi face datoria legală, autoritatea locală trebuie să poată nu numai amenda, dar să şi acţioneze eficient împotriva ambroziei, transferând costul operaţiunilor de curăţare a terenurilor către proprietarul lor. Potrivit ultimelor date statistice, în anul 2021 s-au înregistrat 138.615 cazuri noi de rinită alergică, care afectează în special tinerii cu vârste între 0-19 ani, aceştia reprezentând 59,4% din totalul persoanelor diagnosticate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2050 jumătate din populaţia lumii va suferi de un tip de alergie”, a explicat deputatul USR Alin Apostol, într-un comunicat de presă.

Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor, potrivit News.ro.

În prezent proprietarii de terenuri sunt direct responsabili pentru combaterea acestei buruieni de pe terenurile lor.  Sanctiunea minima este avertismentul, însă în cazul neconformarii prevederilor din avertisment vor primi o amendă contraventionala cuprinsă intre 750 de lei si 5.000 de lei – persoanele fizice – amenzile crescand  la  persoanele juridice la valori cuprinse intre 5.000 de lei si 20.000 de lei .

Ce este ambrozia

Ambrozia (Otrava zeilor) – este cunoscută ca  fiind o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, provocând alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi.

Ambrozia se întâlneşte de obicei pe marginea şoselelor şi în culturi agricole, în care se practică tehnologia no-tillage – se intervine asupra solului doar prin semănat, buruiana fiind o mare iubitoare de soluri slab lucrate, nisipoase şi uşor de încălzit.

O plantă poate face până la 60.000 de seminţe ce îşi pot menţine puterea germinativă peste 20 de ani. În prezent, ambrozia este planta cea mai alergenica din Romania, polenul acesteia fiind sursa principală a rinitelor alergice şi astmului.

Articole similare

Părul lăsat peste tot, calvarul iubitorilor de câini și pisici. Cum scapi de problemă mai ușor

Părul lăsat peste tot, calvarul iubitorilor de câini și pisici. Cum scapi de problemă mai ușor. Indiferent dacă încerc...

George Simion, replică pentru Gigi Becali. Scandalul ia amploare

George Simion a răspuns declarațiilor făcute de Gigi Becali, după ce patronul FCSB a demisionat din AUR și...

Dan Diaconescu scapă de condamnarea la închisoare, după ce Curtea de Apel a decis strămutarea procesului său

Curtea de Apel Constanța a aprobat cererea lui Dan Diaconescu de strămutare a procesului său la Judecătoria Tulcea,...

Spitalul Judeţean Slatina le trimite pacienţilor rezultatul analizelor medicale prin SMS

Digitalizare la Spitalul Județean de Urgență Slatina: Rezultatele analizelor medicale, accesate prin SMS. Spitalul Județean de Urgență Slatina a...