Oficial! Certificatele de constatare a virginităţii emise la cerere au fost interzise

Data:

Share post:

Certificatele de constatare a virginităţii emise la cererea persoanelor fizice au fost eliminate oficial în România. Asta în urma unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Justiţiei, publicat în Monitorul Oficial.

Astfel de examinări mai pot fi efectuate doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităţilor.

„Decizia a fost luată după ce societatea civilă a tras un semnal de alarmă asupra acestor teste – considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o încălcare a drepturilor omului – printr-o campanie socială naţională de eliminare legislativă a acestor certificări. #DeNetestat a atras peste 40.000 de semnături, în urma petiţiei online demarate, şi a generat un puternic impact mediatic, la nivel naţional şi internaţional, fiind premiată, totodată, cu mai multe premii internaţionale”, potrivit unui comunicat al agenţiei de creaţie DDB România care, în parteneriat cu Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (V.I.F.), a lansat campania socială DeNetestat, vizând eliminarea acestor teste.

Teste la cerere eliminate

Până în prezent, în unităţile de medicină legală din România se puteau face două tipuri de teste de verificare a virginităţii femeilor: cele care aveau legătură cu o anchetă penală şi cele realizate la cerere, de către părinţi – în special, de către taţi.

În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităţilor aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an. Examenele au fost realizate în diverse unităţi de medicină legală din ţară, din toate judeţele.

Considerată o procedură intruzivă, care poate genera efecte fizice şi psihologice nefaste asupra femeilor, practica testării virginităţii în rândul femeilor, la cererea unor persoane fizice, a fost eliminată oficial, în urma ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Justiţiei, publicat marţi, în Monitorul Oficial.

”Prin acest ordin este eliminată practica testării virginităţii femeilor, la cererea persoanelor fizice, indiferent de vârstă, prin examinarea integrităţii himenale, a constatării stării de virginitate, precum şi a eliberării certificatului medico-legal asupra stării de virginitate. e acum, testele de certificare a virginităţii, în cazul femeilor, se vor putea realiza numai în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităţilor. Totodată, vor fi posibile doar stabilirea capacităţii sexuale, a vârstei, conformaţiei sau dezvoltării fizice a unei persoane, precum şi constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, văduvie, avort, naştere, lăuzie”, se arată în comunicat.

Campanie demarată la nivel naţional

În iunie 2022, agenţia de creaţie DDB România, membră a thegroup, în parteneriat cu Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (V.I.F.), au tras un semnal de alarmă asupra existenţei acestui tip de testare medico-legală abuzivă şi traumatizantă, la care puteau fi supuse tinerele din România: examenul de testare a virginităţii.

Printr-o paralelă între examenul maturităţii (examenul de BAC) şi examenul de verificare a virginităţii, supranumit şi „examenul cu două degete”, care încă se mai practica, în momentul respectiv, în unităţile de medicină legală din România, a fost lansată campania socială #DeNetestat, proiect realizat pro bono, care şi-a propus să elimine legislativ aceste teste de virginitate, considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o încălcare a drepturilor umane. Potrivit OMS, nu există dovezi ştiinţifice că metoda poate dovedi dacă o femeie ori o tânără a avut sau nu act sexual vaginal. Medical vorbind, inspecţia himenului are o precizie mai mică de 10% în ceea ce priveşte determinarea virginităţii în cazul fetelor şi femeilor examinate. Aşadar, testul este practic inutil, iar procedura poate provoaca traume celor examinate.

Subiectul campaniei a fost lansat în dezbatere pe agenda publică, în vara lui 2022, şi a fost urmat de o petiţie online de eliminare a acestor examinări, adresată Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Medicină Legală. Peste 40.000 de semnături au fost colectate în cadrul acestei petiţii, desfăşurate pe platforma organizaţiei non-guvernamentale Campaniamea.Declic.ro, în doar o săptămână de la lansarea campaniei. Totodată, la nici o săptămână de la lansarea proiectului, Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti (INML) a anunţat că nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă, potrivit News.ro.

Articole similare

Începe sezonul estival la Plaja Olt. Care sunt tarifele

Începând de mâine se dă startul sezonului estival la Plaja Olt. Programul de funcționare va fi de luni...

A fost deschis un spațiu pentru colectarea deșeurilor de medicamente, la Spitalul Județean Slatina

Deșeurile de medicamente rezultate de la populație pot fi predate în locația special amenajată din incinta Spitalului Județean...

Bărbat mort la locul de muncă. A fost lovit de un TIR

Un bărbat de 52 de ani a murit, astăzi, după ce a fost acroşat de un TIR în...

TEST ONLINE | La ce riscuri vă expuneţi în funcţie de cât alcool consumaţi

Institutul Naţional de Statistică organizează în această perioadă Săptămâna Naţională a Testării AUDIT. Astfel, în intervalul 17-23 iunie,...