Pe urmele lui Iancu Jianu, la Caracal. Eveniment multicultural organizat de primărie

Data:

Share post:

La sfârşitul acestei săptămâni, Primăria Municipiului Caracal, alături de Centrul Cultural Municipal „Radu Șerban”, organizează un eveniment multicultural cu titlu „Pe urmele lui Iancu Jianu – sănătate, tradiție, istorie”.

Manifestările sunt organizate la invitația Asociației „Planta Romanica”.

Sâmbătă, de la ora 16.00, la Teatrul Național din Caracal va avea loc o conferinţă la care invitaţi speciali vor fi muzeograf Dana Roxana Nicula, din cadrul muzeului Romanați, Prof dr. Costin Scurtu și președintele „Planta Romanica”, dna Anca Daniela Raiciu.

Ulterior, de la 18, la Palatul Administrativ vor avea loc o paradă a participanţilor şi demonstraţii militare.

„Pe 14 mai, pe platoul din fața Primăriei, vom fi martorii unei coregrafii speciale cu demonstrații militare legate de atacarea unei garnizoane otomane de către trupele conduse de Iancu Jianu. Vom admira împreună costumele și uniformele acelor vremuri și vom lua parte la rememorarea unei file din istoria zbuciumată a eroului nostru local Iancu Jianu. Vă așteptăm cu drag!”, au transmis reprezentanţii Primăriei Caracal.

Cine a fost Iancu Jianu

Iancu Jianu (n. 1788, Oltenia, România – d. 14 decembrie 1843, Caracal, Olt, România) a fost un vestit haiduc din Oltenia. Din descrierile timpului rezultă că era un desăvârșit mânuitor al armelor și un foarte bun călăreț. Se zicea că nu are egal în țară într-o luptă dreaptă, deși nu avea un fizic impresionant, fiind mai degrabă scund și zvelt. Era însă foarte îndemânatic cu armele, îndrăzneț, energic și avea un farmec personal deosebit. Era fiul unei familii destul de înstărite de slugeri de pe domeniile boierilor din Romanați.

La apogeul puterii, Iancu Jianu conducea în jur de 2.000 – 3.000 de haiduci și avea trei tunuri. Acțiunile sale erau îndreptate nu numai împotriva boierilor, ci aveau și un puternic caracter național (antifanariot, antihabsburgic, dar mai ales antiotoman). A substituit o perioadă puterea domnească din regiune.

Momentul culminant îl constituie campania dusă de haiduci în 1809 la sud de Dunăre, în urma căreia au fost incendiate Vidinul și Plevna, fiind ucis și pașa din Vidin ca răspuns la acțiunile pașei care atacase Craiova și mai multe sate din Oltenia. A distrus din temelii, de asemenea, raiaua turcească de la Turnu pe care turcii n-au mai reușit s-o reconstruiască niciodată. Iancu Jianu a ajuns să se poarte ca un domn, făcând danii bisericilor și construind clădiri pentru binele obștii în Craiova și Caracal.

Articole similare

A murit Sammy Basso, savantul italian care suferea de progeriei, o boală rară pe care o cerceta

Sammy Basso, om de știință italian renumit pentru eforturile de sensibilizare cu privire la progerie, boala genetică rară...

„Negustorul morții” din nou pe scena traficului de arme: Viktor Bout și legătura cu rebelii Houthi

Viktor Bout, fost traficant de arme rus eliberat în 2022 în urma unui schimb de prizonieri, a revenit...

Antarctica a înverzit. Semnal de alarmă tras de specialişti

Cercetătorii au descoperit că vegetația, în special mușchii, s-a extins semnificativ în Peninsula Antarctică din cauza încălzirii accelerate,...

De ce timpul este noua monedă a mutărilor: cum poți economisi timp cu ajutorul profesioniștilor

Mutarea într-o nouă locuință sau spațiu de birou poate fi o provocare logistică de proporții, însă, cu ajutorul...