Pericolul din ceașca de cafea. Ce boală puteți face dacă o consumați în exces

Data:

Share post:

Există o mulțime de beneficii ale savurării zilnice a unei cești de cafea, iar unul dintre ele este combaterea inflamației. Oricât de delicioasă ar fi, această băutură poate avea și efecte negative asupra organismului

Cercetătorii au descoperit recent că un consum de trei sau mai multe cești de cafea pe zi poate crește riscul apariției unor afecțiuni renale. Ei spun că totul ține de viteza cu care o persoană metabolizează cofeina.

Persoanele care au metabolizat cofeina mai lent și au băut trei sau mai multe cești de cafea în fiecare zi au avut de 2,7 ori mai multe șanse de a face insuficiență renală.

În acest studiu, aproximativ jumătate dintre participanți au avut varianta rs762551 a genei CYP1A2, o variantă care i-a determinat să metabolizeze cofeina mai lent, potrivit Prevention.com.

Metabolismul lent este rezultatul unei variante genice prezente la aproape jumătate din populație. Autorii studiului susțin că acest lucru poate explica concluziile contradictorii ale unor studii anterioare. În timp ce unele cercetări au legat consumul de cafea de afecțiuni ale rinichilor, alte cercetări au raportat că nu există o asociere clară între consumul de cafeină și insuficiența renală.

O variantă genică poate determina cafeaua să provoace insuficiență renală

Realizat de cercetători de la universitățile din Toronto, Canada și Padova, Italia, studiul actual ar putea oferi o explicație pentru aceste contradicții. Studiul constată că, la anumite persoane, cafeaua poate cauza probleme renale.

Cercetarea remarcă faptul că prezența unei anumite variante genice poate duce la o probabilitate de trei ori mai mare ca această băutură să provoace insuficiență renală. Totul ține de viteza cu care o persoană metabolizează cofeina. În acest studiu, aproximativ jumătate dintre participanți au avut varianta rs762551 a genei CYP1A2, o variantă care i-a determinat să metabolizeze cofeina mai lent.

S-au analizat cei trei markeri ai insuficienței renale

S-a stabilit că acest grup prezintă un risc mai mare de afectare a rinichilor. Studiul a evaluat sănătatea rinichilor urmărind trei markeri acceptați ai insuficienței renale: albuminurie, hiperfiltrare și hipertensiune arterială. Studiul observațional a durat aproximativ 16 ani, scrie MedicalNewsToday.

A implicat o populație de 1.180 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, fiecare fiind evaluat pe o perioadă de urmărire de 7,5 ani. Toți participanții aveau hipertensiune arterială în stadiul 1.

Șanse mai mari de a suferi de hipertensiune arterială

După identificarea celor cu varianta genică CYP1A2, dr. Sara Mahdavi, autoarea principală a studiului, cercetător la Departamentul de Medicină Comunitară și de Familie de la Universitatea din Toronto, a declarat: „A fost uimitor să vedem cât de mari au fost efectele cafelei în grupul care a avut această variantă genetică și nici un efect asupra celor care nu au avut-o”

Persoanele care au metabolizat cofeina mai lent și care au băut trei sau mai multe căni de cafea în fiecare zi au avut de 2,7 ori mai multe șanse de a face insuficiență renală. De asemenea, aceste persoane au de 2,8 ori mai multe șanse de a suferi de hipertensiune arterială.

Articole similare

Percheziţii într-un dosar de evaziune şi contrabandă: Bijuterii şi importante sume de bani, găsite de poliţişti la locuinţa unei tinere din Slatina

Două percheziţii au fost desfăşurate, în această dimineaţă, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Olt,...

Se lucrează pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti. Imagini de pe şantier (FOTO)

Se lucrează intens pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti, transmit reprezentanţii Direcţiei Drumuri şi Poduri Craiova. Potrivit sursei...

Primarul fugar Cherecheş s-ar fi refugiat pe o insulă din Italia alături de mama şi soţia sa

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fugit din țară vineri, cu câteva ore înainte de a...

Subprefectul de Olt reclamă că a răcit la plămâni pentru că prefectul n-a reparat centrala termică. Angajaţii prefecturii, nevoiţi să muncească în frig

Subprefectul de Olt Ana Maria Ciauşu reclamă, pe contul său de Facebook, că a răcit la plămâni deoarece...