Peste 120 de clădiri din Gorj, afectate de seismele din ultimele zile. Ce decizii au luat autorităţile

Data:

Share post:

121 de clădiri din judeţul Gorj au fost afectate de cutremurele din ultimele zile, potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Comisiile mixte ale CJSU Gorj s-au deplasat la toate locațiile unde au fost semnalate probleme, iar din evaluările vizuale s-a constatat că s-au produs pagube la 121 de clădiri, asfel:

27 de unități de învățământ;

17 instituții publice;

O unitate medicală;

20 de lăcașuri de cult;

5 operatori economici;

2 obiective turistice;

24 blocuri de locuit;

22 de construcții cu destinația casă de locuit

3 alte construcții.

„S-a urmărit, cu prioritate, evaluarea clădirilor care au destinația blocuri de locuit și case de locuit pentru ca utilizatorii acestori clădiri să nu fie puși în pericol și să fie informați despre eventualele pericole. Din fericire, în ceea ce privește aceste categorii de construcții vă comunicăm faptul că nu au fost constatate vizual elemente ale structurilor de rezistență afectate”, se arată într-un comunicat remis de CJSU Gorj.

Situația clădirilor cu destinație unitate de învățământ este următoarea:

Pentru 16 dintre clădirile afectate, în urma raportului de sinteză prezentat în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Instituția Prefectului – Județul Gorj a înaintat către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației un proiect de Hotărâre de Guvern în vederea alocării sumelor din Fondul de investiție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2023, necesare efectuării lucrărilor de investiții, proiect care a obținut toate aprobările, fiind astăzi pe ordinea de zi a Guvernului României.

Pentru celelalte 11 clădiri cu destinația unitate de învătământ urmează ca în perioada imediat următoare, unitățile administrativ teritoriale să efectueze lucrările necesare.

„ În ceea ce privește activitatea elevilor, Inspectoratul Școlar Județean Gorj va lua decizii de relocare a elevilor din spațiile afectate sau comasare a acestora, astfel încât să nu existe niciun fel de pericole în ceea ce-i privește pe elevi și cadrele didactice. Măsurile adoptate vor fi comunicate în timp util de către reprezentanții fiecărei unități școlare pentru a ajunge în cel mai scurt timp la elevi și la părinți”, arată CJSU.

În ceea ce privește lăcașurile de cult, Raportul de evaluare pentru cele 25 de biserici afectate urmează să fie transmis Mitropoliei Olteniei, Secretariatului General al Guvernului și Secretariatului de Stat al Cultelor, măsurile stabilite urmând să fie comunicate ulterior.

Cetățenii care dețin asigurare pentru locuințele afectate de cutremur pot iniția demersurile pentru despăgubire, iar în acest sens nu trebuie să obțină niciun document oficial care să certifice producerea seismelor pe teritoriul județului Gorj, pentru simplificarea procedurilor de despăgubire Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) informând oficial toate societățile de asigurare.

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...