Peste 6.000 de firme au intrat în incapacitate de plată în primele 11 luni ale anului trecut

Data:

Share post:

Peste 6.000 de firme au intrat în incapacitate de plată în primele 11 luni din an, cu aproape 11% mai multe ca în 2021. Comerţul, construcţiile şi industria prelucrătoare au dat cele mai multe insolvenţe.

În primele 11 luni din 2022 (cele mai recente date), în România, au intrat în incapacitate de plată 6.022 de companii, cu 10,64% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului anterior, arată datele de la Registrul Comerţului. Deşi se remarcă o creştere faţă de 2021 şi deşi se vorbeşte că va veni un nou val de insolvenţe după modelul din criza economică anterioară, în continuare numărul de firme intrate în incapacitate de plată este de 4-5 ori mai mic decât nivelul maxim înregistrat în perioada 2012-2013, arată o analiză ZF ce a centralizat informaţiile din ultimii 12 ani.

Totuşi, este evident că numărul de insolvenţe e pe un trend ascendent deja de doi ani, iar analiştii spun că această evoluţie va continua şi în 2023.

Anul 2023 va fi marcat şi el, ca şi 2022, de inflaţie record, de dobânzi în creştere şi de un consum privat precaut, toţi aceşti factori urmând să îşi pună amprenta asupra mediului de business local, dar şi global. O analiză a Allianz Trade arată că numărul de insolvenţe la nivel global urmează să crească în 2023 cu circa 2% faţă de 2019, ultimul an de normalitate, ultimul an de dinainte de pandemie, de război şi de inflaţie. În România, avansul va fi de 20%, ceea ce înseamnă că peste 7.800 de firme vor alege soluţia intrării în incapacitate de plată, arată calculele ZF pe baza datelor existente.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Educației recomandă purtarea măștilor de către profesori și elevi

În primul an de pandemie de COVID-19, numărul de companii care au intrat în incapacitate de plată a fost la minimul ultimului deceniu. În 2021, în contextul în care statul nu a mai injectat masiv bani în economie pentru a ţine businessul pe linia de plutire, un număr în creştere de jucătorii economici locali a ales această soluţie. Trendul ascendent a continuat şi în 2022.

În primele 11 luni din 2022, comerţul, construcţiile şi industria prelucrătoare au dat cele mai multe insolvenţe. Cele trei sectoare sunt responsabile pentru 60% din total. Mai exact, 1.649 de companii ce au intrat în insolvenţă în 2022 au ca activitate declarată comerţul, 1.166 de firme vin din construcţii, iar 763 din industria prelucrătoare. Aceste statistici sunt însă influenţate şi de numărul de actori din fiecare sector în parte, iar cele trei domenii sunt de departe cele care au cei mai mulţi jucători.

La fel, şi la nivel de judeţe Bucureştiul e „campion”, cu peste 1.000 de insolvenţe, dar acest lucru poate fi explicat prin faptul că în Capitală sunt cele mai multe firme, aici îşi au ele sediul.

Intrarea în incapacitate de plată a fost un instrument folosit masiv de firme în perioada crizei anterioare, de acum mai bine de un deceniu. Criza economică generată de pandemia de Covid-19, de război şi inflaţie ar putea duce la o nouă explozie, spun specialiştii. Momentan însă, valorile sunt departe de maxime, dat fiind că între 2010 şi 2014 numărul de insolvenţe depăşea 20.000 şi chiar urca spre aproape 30.000.

În criza anterioară, ce a debutat la nivel mondial în 2008, iar pe plan local un an mai târziu, vârful insolvenţelor nu a fost atins decât patru ani mai târziu. Mai exact, în 2013 au fost aproape 30.000 de companii care au intrat în incapacitate de plată. Apoi, numărul a început să scadă pentru ca în 2015, când economia deja dădea semne de revenire, să ajungă la puţin peste 10.000. Acela a fost de altfel ultimul an când a fost atins acest „prag”.

Articole similare

Percheziţii într-un dosar de evaziune şi contrabandă: Bijuterii şi importante sume de bani, găsite de poliţişti la locuinţa unei tinere din Slatina

Două percheziţii au fost desfăşurate, în această dimineaţă, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Olt,...

Se lucrează pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti. Imagini de pe şantier (FOTO)

Se lucrează intens pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti, transmit reprezentanţii Direcţiei Drumuri şi Poduri Craiova. Potrivit sursei...

Primarul fugar Cherecheş s-ar fi refugiat pe o insulă din Italia alături de mama şi soţia sa

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fugit din țară vineri, cu câteva ore înainte de a...

Subprefectul de Olt reclamă că a răcit la plămâni pentru că prefectul n-a reparat centrala termică. Angajaţii prefecturii, nevoiţi să muncească în frig

Subprefectul de Olt Ana Maria Ciauşu reclamă, pe contul său de Facebook, că a răcit la plămâni deoarece...