Peste 6.000 de firme au intrat în incapacitate de plată în primele 11 luni ale anului trecut

Data:

Share post:

Peste 6.000 de firme au intrat în incapacitate de plată în primele 11 luni din an, cu aproape 11% mai multe ca în 2021. Comerţul, construcţiile şi industria prelucrătoare au dat cele mai multe insolvenţe.

În primele 11 luni din 2022 (cele mai recente date), în România, au intrat în incapacitate de plată 6.022 de companii, cu 10,64% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului anterior, arată datele de la Registrul Comerţului. Deşi se remarcă o creştere faţă de 2021 şi deşi se vorbeşte că va veni un nou val de insolvenţe după modelul din criza economică anterioară, în continuare numărul de firme intrate în incapacitate de plată este de 4-5 ori mai mic decât nivelul maxim înregistrat în perioada 2012-2013, arată o analiză ZF ce a centralizat informaţiile din ultimii 12 ani.

Totuşi, este evident că numărul de insolvenţe e pe un trend ascendent deja de doi ani, iar analiştii spun că această evoluţie va continua şi în 2023.

Anul 2023 va fi marcat şi el, ca şi 2022, de inflaţie record, de dobânzi în creştere şi de un consum privat precaut, toţi aceşti factori urmând să îşi pună amprenta asupra mediului de business local, dar şi global. O analiză a Allianz Trade arată că numărul de insolvenţe la nivel global urmează să crească în 2023 cu circa 2% faţă de 2019, ultimul an de normalitate, ultimul an de dinainte de pandemie, de război şi de inflaţie. În România, avansul va fi de 20%, ceea ce înseamnă că peste 7.800 de firme vor alege soluţia intrării în incapacitate de plată, arată calculele ZF pe baza datelor existente.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Educației recomandă purtarea măștilor de către profesori și elevi

În primul an de pandemie de COVID-19, numărul de companii care au intrat în incapacitate de plată a fost la minimul ultimului deceniu. În 2021, în contextul în care statul nu a mai injectat masiv bani în economie pentru a ţine businessul pe linia de plutire, un număr în creştere de jucătorii economici locali a ales această soluţie. Trendul ascendent a continuat şi în 2022.

În primele 11 luni din 2022, comerţul, construcţiile şi industria prelucrătoare au dat cele mai multe insolvenţe. Cele trei sectoare sunt responsabile pentru 60% din total. Mai exact, 1.649 de companii ce au intrat în insolvenţă în 2022 au ca activitate declarată comerţul, 1.166 de firme vin din construcţii, iar 763 din industria prelucrătoare. Aceste statistici sunt însă influenţate şi de numărul de actori din fiecare sector în parte, iar cele trei domenii sunt de departe cele care au cei mai mulţi jucători.

La fel, şi la nivel de judeţe Bucureştiul e „campion”, cu peste 1.000 de insolvenţe, dar acest lucru poate fi explicat prin faptul că în Capitală sunt cele mai multe firme, aici îşi au ele sediul.

Intrarea în incapacitate de plată a fost un instrument folosit masiv de firme în perioada crizei anterioare, de acum mai bine de un deceniu. Criza economică generată de pandemia de Covid-19, de război şi inflaţie ar putea duce la o nouă explozie, spun specialiştii. Momentan însă, valorile sunt departe de maxime, dat fiind că între 2010 şi 2014 numărul de insolvenţe depăşea 20.000 şi chiar urca spre aproape 30.000.

În criza anterioară, ce a debutat la nivel mondial în 2008, iar pe plan local un an mai târziu, vârful insolvenţelor nu a fost atins decât patru ani mai târziu. Mai exact, în 2013 au fost aproape 30.000 de companii care au intrat în incapacitate de plată. Apoi, numărul a început să scadă pentru ca în 2015, când economia deja dădea semne de revenire, să ajungă la puţin peste 10.000. Acela a fost de altfel ultimul an când a fost atins acest „prag”.

Articole similare

Vlad Pascu cere să fie judecat în arest la domiciliu după ce a ucis doi tineri cu maşina drogat fiind

Vlad Pascu, autorul accidentul de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, a cerut, marţi,...

EXPLOZIE urmată de un incendiu într-un apartament. Un bărbat a suferit arsuri

Un bărbat a suferit arsuri la mâini şi la picioare, marţi, în urma unei explozii care s-a produs...

Se deschide o nouă fabrică de componente auto pentru Dacia şi Ford. Apar sute de locuri de muncă

O nouă fabrică va fi deschisă în acest an în România şi ca crea sute de locuri noi...

Detectoare de fum şi monoxid de carbon, montate de ISU Olt în localităţile din judeţ unde s-au produs cele mai multe incendii de gospodării...

În cadrul campaniei desfășurate la nivel național, Detector pentru viață, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a primit...