Rolul societății civile din toate statele din vecinătatea estică a UE a crescut considerabil atât din punct de vedere umanitar, cât și pentru a promova valorile democratice în perioada războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Din perspectivă instituțională, interacțiunile și proiectele comune ale acestei societăți civile apar în cadrul Parteneriatului Estic, care reprezintă cel mai important instrument de politică externă a UE pentru a dezvolta relații cu Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Belarus, Armenia și Azerbaijdan.
În acest context, PRESShub a invitat-o pe Ana Otilia Nuțu, co-președinte la Forumul societății civile din cadrul Parteneriatului Estic, să explice care este atmosfera civică din această regiune și de ce este important forumul.
Cele mai importante declarații ale Anei Otilia Nuțu
Sunt foarte multe lucruri care ne interesează pe noi, Uniune Europeană, în regiunea statelor ex-sovietice care sunt la granița sau foarte aproape de granița UE.
Relația dintre UE și statele din Parteneriatul estic constă în crearea unor planuri pe termen mai lung, în care se alocă bani pentru anumite proiecte, se pun condiționalități.
Întotdeauna au existat aceste discuții că există relații cu viteze diferite, însă nu mi se pare un impediment, dimpotrivă, Parteneriatul Estic are multă flexibilitate.
Din aceste motive cred că este foarte important în prezent să întărim Parteneriatul Estic, pentru că de fapt ar fi o cooperare regională între cele șase state, plus UE, mai ales statele din nord și est, precum Polonia, Suedia sau țările baltice, care sunt și cele mai angajate în Parteneriatul Estic.
Va exista o tentație, foarte mare, mai ales dacă războiul îngheață, ca lumea din vestul Europei să spună „avem nevoie de facturi mai mici la energie. Și atunci, hai să ne înțelegem ca oamenii, Ucraina ar trebui să mai cedeze și ea câte un pic”.
Degeaba scăpăm noi de dependența de gazul rusesc, pentru care europenii au închis ani de zile ochii la foarte multe lucruri, inclusiv la agresiunea în țările din jur, dacă devenim dependenți de un regim la fel de autoritar.
Societatea civilă din Ucraina este foarte diversă, chiar mult mai bine organizați decât societatea civilă din România, au existat și alte resurse pentru dezvoltarea ei.
Interviul complet, în PRESShub